Operando viert tien jaar zorg: "Als God je roept, gebeuren er mooie dingen"

Gesponsord 30 september 2024 8 minuten Operando
Annelies Dorst

Op 1 oktober viert uitzendbureau Operando een bijzondere mijlpaal: tien jaar inzet voor de zorg, met een bijzondere focus op geloof en persoonlijke betrokkenheid. Onder leiding van oprichtster en directeur Annelies Dorst heeft het bureau zich ontwikkeld tot een betrouwbare partner voor christelijke zorginstellingen en kinderopvangorganisaties in Nederland, met een breed werkgebied van Zeeland tot aan Zwolle. Dat ze zover zou komen, had Annelies nooit gedacht: "Ik was alleen maar bezig met een oplossing voor de problemen, waarmee we in de zorg te maken hadden."  

"Mensen wilden flexibel werken, maar kregen die kans niet meer. Er was daardoor zoveel talent dat onbenut bleef" 

Het verhaal van Operando begon letterlijk aan de keukentafel. "We begonnen aan huis", zegt Annelies. "In die tijd draaide de overheid de geldkraan richting de zorg dicht en werden nulurencontracten afgeschaft. Dat maakte het voor zorginstellingen moeilijk om een flexibele schil te behouden. Mensen wilden flexibel werken, maar kregen die kans niet meer. Toen dacht ik: dat moet anders. Er was daardoor zoveel talent dat anders onbenut bleef. Zoveel mensen die op de bank zaten kwamen te zitten, terwijl ze wel wilden werken..." 

In 2014 waagde Annelies de sprong. Ze ruilde de zekerheid van een goedbetaalde baan in de financiĆ«le wereld in voor een onzekere toekomst als ondernemer in de zorg. "Het was een grote stap", geeft ze toe. "Ik moest de helft van mijn salaris opgeven. Maar mijn man zei: als je je hart wilt volgen, moet je dat doen. En nu, tien jaar later, ben ik dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt."  

"Ik geloof dat God iedereen talenten en gaven heeft gegeven, om te doen wat bij hem of haar past" 

Met het uitzendbureau dat ze opzette, wilde Annelies een verschil maken door te gaan werken vanuit christelijke normen en waarden. "Ik geloof dat God iedereen talenten en gaven heeft gegeven, om te doen wat bij hem of haar past", vertelt Annelies. "Als ik mensen hiermee verder kan helpen door een match te maken met een zorginstelling of kinderopvangorganisatie, dan zie je iemand echt tot bloei komen. Werkt iemand met plezier, dan straalt dat door in de zorg die hij of zij biedt aan een vaak kwetsbare doelgroep. Dit is de basis van Operando, toen we begonnen en van waaruit we nog steeds werken. Ook al hebben we deze basis nu meer verbreed." 

Annelies legt uit hoe de toenemende secularisatie ervoor zorgde dat ze op gegeven moment in een spagaat belandde: "Dat was toen Operando groeide en de vraag van niet-christelijke zorginstellingen toenam. We wilden altijd werken vanuit onze christelijke identiteit. Maar de markt verandert, en als ondernemer moet ik keuzes maken. Uiteindelijk hebben we besloten om ons werkgebied te verbreden, zonder onze kernwaarden (met name onze identiteit) los te laten. We hebben deze kernwaardes zelfs uitgediept nu we ook af en toe seculiere organisaties bedienen. Respect staat altijd voorop, of iemand nu wel of niet dezelfde achtergrond heeft. Ik geloof dat het mijn roeping is om op veel verschillende plekken een getuige te zijn, en dat God dit nu van mij vraagt." 

"We willen de zorg betaalbaar houdenā€ Dat doen wij door redelijke tarieven te hanteren" 

In deze snel veranderende wereld voelt Annelies vaker dat dit spanningsveld voor uitdagingen zorgt: "Het verschil nu met tien jaar geleden is dat de zorg van toen niet meer de zorg van nu is. Het verhardt allemaal. Ook in de zakelijke dienstverlening richting de zorg, zie je dat er niet meer gekeken wordt naar identiteit, maar meer naar geldkwesties. Dat is natuurlijk ook belangrijk; echter willen we met elkaar de zorg betaalbaar houden. Dat doen wij door redelijke tarieven aan te bieden. Dit maakt het soms wel moeilijker om als christen ondernemer beslissingen te nemen op een verantwoorde manier." 

Geloof en zorg: een roeping
Operando onderscheidt zich niet alleen door zijn christelijke identiteit, maar ook door de persoonlijke aanpak. "We kennen de mensen die we plaatsen persoonlijk", vertelt Annelies. "Er zijn uitzendbureaus die alleen via de digitale snelweg mensen recruiten, maar dat werkt voor ons niet. Wij gaan de diepte in. Het gaat om het maken van de juiste match, zowel professioneel als persoonlijk. Dat houdt in dat we in de praktijk ook geregeld een kaartje sturen of een cadeautje, omdat we met onze mensen collegaā€™s meeleven." 

Annelies' geloof speelt een centrale rol in haar leven en werk, en ziet ze als een roeping van God. "Zorg gaat verder dan alleen fysieke hulp. Het gaat om liefde en compassie. Iedereen is geliefd, en dat probeer ik in mijn werk uit te dragen. Ook naar collega's en klanten die niet geloven. "Iedereen heeft gaven en talenten, en het is mijn missie om die in te zetten voor Gods Koninkrijk. Of het nu gaat om zorg, onderwijs of persoonlijke ontwikkeling, het gaat erom dat mensen bloeien en groeien." 

"Zij vroeg aan mij: 'Wat heb je met mijn moeder gedaan?' Ze vertelde hoe haar moeder zo was veranderd" 

Een van de verhalen die Annelies nooit zal vergeten, gaat over een vrouw die vanwege haar privĆ©omstandigheden nauwelijks mogelijkheden zag om te werken. "Ze wilde zo graag terug de zorg in, maar door de zorg voor haar psychisch zieke dochter en een kind met een beperking leek dat onmogelijk. We hebben samen gekeken naar haar mogelijkheden. Ze kon op vrijdag werken, omdat haar man dan thuis was, maar vindt dan maar eens een zorginstelling, waar zo iemand alleen vrijdag terecht kan. Die vonden wij voor haar. Het gevolg was dat ze toch aan de slag kon, en dat veranderde de dynamiek in haar leven Ć©n haar gezin. Haar dochter knapte op, en zij straalde weer. Dat is waar ik het voor doe: kijken naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen." Ze vertelt hoe ze in een andere soortgelijke situatie een moeder aan het werk hielp. "Later kwam ik op straat de dochter van deze vrouw tegen. Zij vroeg aan mij: 'Wat heb je met mijn moeder gedaan?' Ze vertelde hoe haar moeder zo was veranderd, dat het 's avonds veel gezelliger was aan de eettafel. Zoveel impact heeft het, als iemand zichzelf kan ontplooien." 

"Als iemand goed in zijn vel zit en met plezier werkt, kun je verschil maken op de werkvloer"  

Operando Talent
Gedurende de coronacrisis kreeg Annelies veel mensen op haar pad, met name uit de zorg, die zich afvroegen: zit ik wel op de goede weg? Toen heb ik Operando Talent opgezet. Daarmee bieden we o.a. assessments en loopbaanbegeleiding, dit is helpend voor de persoonlijke ontwikkeling van kandidaten, ook buiten het werk om. We doen dit met name in de zorg en in het onderwijs. Met een kwalitatief en gedegen onderzoek (assessment) willen we mensen dichter bij zichzelf brengen. Dat ze herkennen: dit ben ik. Of dat ze kunnen ontdekken: daarom brand ik op, want het past niet bij mij wat ik doe, bijvoorbeeld." Ze haalt hierbij het voorbeeld van een jonge vrouw aan, die ze had uitgenodigd voor een gesprek. "Zij deed heel veel in de flexibele schil. Ze vertelde me dat ze de zorg was ingegaan door haar ouders. Die hadden gezegd: 'Jij bent zo zorgzaam, ga maar de zorg in'. Het was niet haar eigen keuze. Ze wist niet wat ze dan zelf wel wilde doen. Dat zijn kwesties die je kunt oplossen met een assessment, eventueel aanvullend met de inzet van een coaching acteur of een  NIP-psycholoog. Dan kijken we: ā€œWat zijn je gaven, talenten en mogelijkheden, die je kunt inzetten voor wat er bij je past?"

Naast loopbaanbegeleiding, wordt Operando Talent ook ingezet om verschil te maken in de wervings- en selectieprocedures. "Stel dat scholen leerkrachten zoeken, die ook Interne Begeleider (IB'er) worden of teamleider moeten zijn. Dan moeten ze wel over de capaciteit beschikken om leiding te geven. We kijken naar welke capaciteiten de sollicitant heeft. Als we een bestuurder zoeken, dan moeten kandidaten toch even goed doorgelicht worden." Hoe zakelijk het ook wordt, Annelies wil altijd oog blijven houden voor het individu. "Alleen dan kun je kwaliteit blijven leveren. Als iemand goed in zijn vel zit en met plezier werkt, kun je verschil maken op de werkvloer."  

"Op een dag zei God me dat ik die persoon moest bellen. Die man moest niks van God hebben"

Een les in dankbaarheid
De afgelopen jaren zijn niet zonder persoonlijke uitdagingen geweest. Annelies werd zelf getroffen door Long Covid. Dit gaf haar inzichten over de waarde van het leven voor zichzelf en voor anderen. "Ik ben mantelzorger geweest voor iemand die ernstig ziek is. Op een dag zei God me dat ik die persoon moest bellen. Die man moest niks van God hebben. Het enige wat ik deed was er voor hem zijn op momenten dat hij het nodig had. Afgelopen zomer is hij tot geloof gekomen. Ik ben zo blij dat hij nu de genade van God kent. Het laat me zien hoe groot de impact kan zijn als je Gods roeping volgt, zelfs in kleine dingen. Als God je roept en je geeft gehoor, dan zie je de meest mooie dingen ontstaan." 

"Ik zei dat ik God dankbaar was voor alles wat ik wel kon. De arts sloot het gesprek af door mij te bedanken,"

Annelies is dan ook dankbaar voor alles wat haar is gegeven. "Ik ben dankbaar dat ik gelukkig ben, dat het goed gaat met mijn bedrijf, dat ik indirect voor veel kwetsbare mensen mag zorgen en dat ik mensen kan helpen om hun talenten te gebruiken. Als je naar de onmogelijkheden kijkt, levert dat niets op. Het gaat erom wat wĆ©l kan. Laatst vertelde ik dat ook aan de longarts, die mij belde om te vragen hoe het met me ging. Ik zei dat ik God dankbaar was voor alles wat ik wel kon. De arts sloot het gesprek af door mij te bedanken. Ze zei: 'Daar word ik heel blij van, daar kan ik het weekend mee in'. Zoiets simpels als dankbaarheid betonen, kan al een inspiratiebron zijn voor sommige mensen." 

De toekomst van Operando
Als Annelies terugkijkt op de afgelopen tien jaar, voelt ze niets dan dankbaarheid. "Dankbaarheid is wel een thema", zegt ze met een knipoog. "Ik had nooit gedacht dat ik hier zou staan. We hebben met vallen en opstaan geleerd, en elke fout heeft ons sterker gemaakt. Het belangrijkste is dat we blijven doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Betrouwbaarheid en kwaliteit, dat zijn twee van onze kernwaarden. Naast uiteraard onze identiteit en flexibiliteit: wij leveren vaak direct, en dat is ook wat onze klanten waarderen." 

Voor de toekomst wil Annelies blijven focussen op het vooruithelpen van mensen. "Operando viert haar tienjarig jubileum, maar blijft ook vooruitkijken. Met een sterk team en een hart voor zorg en mensen, is de toekomst van Operando ongetwijfeld net zo veelbelovend als de afgelopen jaren. Dat gaan we eerst vieren vanaf op 1 oktober. Mijlpalen zijn erom gevierd te worden! En over tien jaar? Dan zien we wel weer waar we dan staan, bij leven en welzijn..." 

Ben jij een zorgprofessional, begeleider, pedagogisch medewerker of ondersteuner voor het onderwijs die vanuit je hart wil werken?  Wil je deel uitmaken van een team dat gelooft in mogelijkheden en persoonlijke betrokkenheid? Kijk dan op de website, bij Operando vacatures.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he