Ds. Messemaker vraagt toehoorders of ze uitzien naar het avondmaal

"Ik voor u (jou), omdat je anders de eeuwige dood had moeten sterven.ā Dat is misschien wel in een klein zinnetje samengevat wat het heel het avondmaal wil zijn. Maar mag ik u iets vragen: kijkt u er nu naar uit om daar weer te zijn?", aldus ds. M. Messemaker. De hervormde predikant uit Cillaarshoek stelde deze vraag onlangs tijdens een voorbereidingspreek in aanloop naar het heilig avondmaal. Hoe zit dat met ons? Beschouwen we de avondmaalsviering als een hoogtijdag en hebben we het verlangen om aan Zijn tafel te zitten?
"Volgende week vieren we heilig avondmaal en als het goed is het heilig avondmaal altijd een hoogtijdag voor de gemeente. Dat vindt u toch ook wel? Met avondmaal mag je zo dicht bij de Heere Jezus komen en bij Hem zijn. Ik vind het altijd zo prachtig hoe dat in het avondmaalsformulier gezegd wordt, dat in de viering van het heilig avondmaal de Heere Zelf mij herinnert aan en verzekert van Zijn hartelijke liefde en trouw voor mij. Dat is mooi gezegd, hĆ©ā, merkt Messemaker op.
āHet is alsof God tegen mij zegt als ik daar zitten mag: āWeet je het nog? Ik ben voor jou de God van liefde en trouw en kijk wat het Mij heeft gekost: Mijn eigen kind.ā Als ik daar ben, dan herinnert maar verzekert Hij mij daar ook van. Dat is zo prachtig. Dat is zeggen dat iets waar en zeker is en dat ik niet hoef te twijfelen", vervolgt de predikant.
"Twijfelaars mogen het zeker weten, ze mogen aan Zijn tafel zien en smaken dat het waar is, dat God het meent. Zelfs als je iemand bent als Thomas, die soms zo heen en weer geslingerd wordt door allerlei vragen en twijfels. Dan zegt de Heere: āKom maar kijken, zie de tekenen. Bij het kruis mag je het weer zien en weten.ā En dan die prachtige zin uit het avondsmaalsformulier: āIk voor u (jou), omdat je anders de eeuwige dood had moeten sterven.ā Dat is misschien wel in een klein zinnetje samengevat wat het heel het avondmaal wil zijn.
Mag ik u iets vragen: kijkt u er nu naar uit om daar weer te zijn? En hebt u en jij het ook zo nodig dat je er weer aan herinnerd wordt en dat je er weer van verzekerd wordt en versterkt, omdat je het in je eentje helemaal niet volhoudt om het gelovend te weten?Iemand in de kerk zegt misschien wel: āMaar er is wel wat nodig toch om daar te mogen komen en daar te willen zijn?ā Dat is een ding wat zeker is. Er is wel wat nodig. Er is geloof nodig dat je wel weet waar het om draait. Er is een geloofsbelijdenis nodig: Heere, wat vraagt u van mij en wat geloof ik van u? Maar ben je er dan als je het gelooft en als je het belijdt? Gaat dat dan zo makkelijk? Zoiets van: ik geloof en dan ben ik er.
Je kunt net als die gemeente op de eerste pinksterdag die krachtige prediking wel horen en dan het geloof belijden, maar dan ben je er nog niet. Sterker nog: dan begint het pas. Dan beloof je naar Gods wil te handelen en in Zijn waarheid te wandelen. Maar hoe ga je dat dan volhouden? Hoe ga je dat doen? Hoe kan je nou volhouden in geloven, vertrouwen en zeker weten? Juist in een tijd waarin het geloof bepaald de wind niet mee heeft.
Het is echt niet zo makkelijk om vandaag de dag te geloven. Je krijgt allerlei spot over je heen. Je wordt versleten voor een achterlijk en ouderwets mens die niet meer weet wat echt menselijk is en die een beetje vasthoudt aan een oud boekje. We hebben de wind niet mee en sterker nog: we hebben onszelf niet mee. Een gelovige heeft eigenlijk nooit de wind mee. Jezus zegt het zo: āIn de wereld zult u verdrukking hebben.ā Dus nee, het zit je niet mee. Daarom staat er vanmorgen in de tekst die we hebben gekozen (Handelingen 2:42, red.) een voorbeeld, noem het maar een aansporing: 'En zij ā die jonge onervaren gelovigen die nog maar net hun geloof hadden beleden- volhardden in de leer van de apostelen en in de gemeenschap, in het breken van het brood.ā
In onderstaande video is het bewuste preekfragment van ds. M. Messemaker terug te zien. Onderstaande beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Op dagelijkse basis plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische predikanten uit verschillende kerkverbanden.
Praatmee