Hitserie The Chosen deze week te zien in Nederlandse bioscoop: “Dit is historisch”

Gesponsord 30 april 2024 7 minuten SAMEN MET NEEMA
The Chosen

The Chosen is deze week in de Nederlandse bioscoop te zien. Op 7, 8 én inmiddels ook 9 en 11 mei kunnen bezoekers de eerste twee afleveringen van het vierde seizoen van de hitserie bekijken. Om dit te realiseren, sloegen NEEMA Media en Living Image de handen ineen. In gesprek met Cvandaag spreekt Dagmar Burggraaf, die namens de Nederlandse tak van The Chosen nauw bij het project betrokken is, van 'historisch nieuws'. De kaartverkoop voor de eerste twee afleveringen startte onlangs en verloopt stormachtig. Volgens Dagmar is de serie voor iedereen absoluut de moeite waard: “Of je nu atheïstisch of christelijk bent.”

Een historisch gebeurtenis, zo beschrijft Dagmar Burggraaf het nieuws dat de serie deze week in de Nederlandse bioscoop te zien is. “We zijn bekend met hebben van christelijke films in de bioscoop, zoals vorig jaar de film Sound of Freedom nog te zien was. Maar een christelijke serie die in de bioscoop vertoond wordt is echt wel een primeur. Een historische gebeurtenis”, aldus Dagmar. “Hopelijk is het ook de eerste stap van velen. Want wat we nu al zien is dat bioscopen erg geïnteresseerd zijn vanwege de enorme animo. Als dit aanslaat, is het niet ondenkbaar dat afleveringen van de komende seizoenen ook in de bioscoop te zien zullen zijn.”

Dagmar vertelt dat de verschijning van The Chosen extra bijzonder is, omdat bioscopen vaak huiverig zijn voor dergelijke initiatieven. “Vaak omdat men bang is dat het alleen christelijke kijkers trekt. Als hiermee blijkt dat er een groter publiek geïnteresseerd is, opent dat ook deuren voor andere initiatieven die christelijk geassocieerd zijn. De vraag is of het aanslaat en op basis van de huidige kaartverkoop is kan ik die vraag volmondig met ‘ja’ beantwoorden.”

“In The Chosen is er aandacht voor de verschillende personages en komt de rijkdom van Jezus’ karakter aan bod”

En dat is niet gelogen. De kaartverkoop verloopt dermate hard dat de serie ook op 9 en 11 mei in de bioscoop te zien zal zijn. Hoe verklaart Dagmar het succes van The Chosen? “Voor een deel kan dat succes verklaard kan worden omdat het de eerste keer is dat er écht een serie wordt gemaakt over het leven van Jezus. Er zijn al best veel films over Jezus verschenen, maar filmmakers proberen dan vaak Zijn hele leven, van geboorte tot opstanding, in 120 minuten te proppen. Ik weet niet hoe snel jij de Bijbel leest, maar zelf lukt het mij niet om zo snel te lezen. Laat staan als je het zou willen verfilmen. In The Chosen is er aandacht voor de verschillende personages en komt de rijkdom van Jezus’ karakter aan bod.”

Een andere reden die Dagmar noemt waarom The Chosen zo’n hitserie is, heeft van doen met de kwaliteit van de serie. “Ik heb nog nooit een christelijke serie gezien die zo’n hoog niveau weet aan te tikken als het gaat om acteerwerk, editing en productie. Maar laten we ook niet vergeten dat de serie vooral ook goed theologisch onderbouwd is. De inhoud is Bijbelgetrouw. Alle scripts worden voortdurend gefactcheckt door verschillende theologen. Maar het belangrijkste blijft zonder twijfel: als je iets wil bereiken, doe het dan samen met God.”

“In Amerika kwamen mensen zelfs in kleding van Jozef en Maria de bioscoop in”

Dagmar vertelt dat er tijdens het vorige seizoen van The Chosen al in Amerika geëxperimenteerd werd met het uitzenden van afleveringen in de bioscoop. “Het was een enorme hit, al kwam dat omdat de serie daar überhaupt al veel groter is dan in Nederland. Als je dan de kans krijgt om je favoriete serie in de bioscoop te bekijken, is dat een unieke belevenis. En dat is wat mensen in Amerika massaal deden: ze kwamen zelfs in kleding van Jozef en Maria aanzetten.”

Het succes van de serie in Amerika is niet de enige reden waarom NEEMA en Living Image de handen ineensloegen om de serie ook in de Nederlandse bioscoop te krijgen. “Het is een gratis serie, maar er zit een productiewaarde achter waar je u tegen zegt en waar normaal een abonnementbasis gehanteerd wordt om het draaiend te kunnen houden. Daarom worden er ook andere middelen ingezet”, vertelt Dagmar.

“Ik ben dochter van een voorganger, maar ik haakte af toen ik begin 20 was”

Door de hitserie kwamen al miljoenen mensen in aanraking met het christelijk geloof en ook op Dagmars leven heeft The Chosen grote invloed. “Ik groeide christelijk op. Sterker nog: ik ben de dochter van een voorganger. Maar toen ik begin 20 was, haakte ik af. Een paar jaar later, na een flinke zoektocht en een Alpha-cursus, kwam ik weer tot geloof. Toch merkte ik dat ik het lastig vond om nu precies te zeggen wie Jezus voor mij was. Ik ben opgegroeid met het concept Jezus, maar wie was Hij nu écht voor mij? Mijn beste vriend? Mijn Vader? Het was voor mij maar heel abstract.” 

Op een gegeven moment besluit Dagmar te vasten en zich in de Bijbel onder te dompelen. “Ik wilde gewoon weten wie Jezus nu was, ook voor mij persoonlijk. Toen raadde mijn moeder mij ontelbare keren The Chosen aan, maar ik denk dat ik meer mensen nodig had die mij moesten overtuigen”, zegt ze lachend. En zo gebeurde. “Ik werd zo geraakt door de manier waarop Jezus in de serie vertelde. Mijn beeld van een abstracte Jezus veranderde in een persoonlijke Jezus. Het is niet dat ik niet geloofde, maar mijn geloof kreeg wel de verdieping die het toen nodig had.”

In die tijd is Dagmar zo door The Chosen geraakt dat ze besluit om te bidden of ze misschien niet haar steentje aan het project kan bijdragen. “Ik zei: ‘Heer, ik geloof zo in dit project. Ik geloof dat het geschapen is voor een tijd als deze. Hier zijn mijn handen. Als ik hier ooit iets aan kan bijdragen, wilt U dan mijn handen gebruiken? Het maakt niet uit hoe, ik zal ze inzetten.’” 

En dat zou ook gaan gebeuren, al lijkt het er op dat moment eerst nog op dat Dagmar een andere afslag in haar carrière neemt. “In die tijd zocht ik ander werk, toen zich plots een nieuwe baan aandiende. ‘Dit is het! En hiervoor voel ik mij geroepen!’, dacht ik. Net voordat ik het wilde aannemen, sprak God heel duidelijk tot mij: ‘Dagmar, je moet het niet doen.’ Ik voelde mij een soort Jona want ik wilde juist heel graag dat contact tekenen. Maar de dag voordat ik zou doen, kwam ik op een verjaardag plots in contact met Felix Govers van Living Image. En je verzint het niet maar hij ging een nieuw project starten, The Chosen in Nederland. Zo is dat balletje gaan rollen.”

“Gelovig of niet: Iedereen kan The Chosen kijken”

Bij een serie als The Chosen zou je denken dat de serie vooral interessant zou zijn voor een christelijke kijker. Maar dat is volgens Dagmar wat eenzijdig gedacht. “De serie is ook voor een niet-gelovig iemand ontzettend toegankelijk. De serie is op zo’n manier verfilmd dat je geen christen hoeft te zijn om het te kunnen volgen. Je zou het alleen al kunnen kijken omdat je interesse hebt in historische drama, want dat is de manier waarop de serie zich positioneert. Dus gelovig of niet: iedereen kan The Chosen kijken.

Dagmar vertelt dat ze hoopt dat de twee uitzendingen van The Chosen in de Nederlandse bioscoop nog maar het begin is. “De serie maakt in andere landen enorm veel los, zo zijn er mensen die zelfs community ‘s oprichten waar ze bij elkaar komen om hun favoriete scène na te spelen. Maar wat vooral bijzonder is, is dat de The Chosen mensen verbindt. Ik geloof en hoop dat dat in Nederland ook kan. En misschien moeten we dan maar eerst juist in de kerk beginnen. Als Nederlandse christenen hebben we het er vaak over dat we één lichaam moeten zijn, maar vaak zijn we dat dan alleen binnen onze eigen stroming. Tijdens de eerste premiere van The Chosen in Nederland zag ik een zaal waar katholieken, evangelische christenen en protestantse christenen bij elkaar zaten. Ik hoop dat dat hiermee alleen nog maar toeneemt en dat iedereen, van atheïst tot christen, de ruimte voelt om de serie samen te beleven.”

Het is momenteel nog mogelijk om de The Chosen in de bioscoop te bekijken. Wees er snel bij, want de kaartverkoop van de voorstellingen gaat rap: enkele duizenden kaarten zijn inmiddels al over de toonbank gegaan. Door de grote animo zijn er bij Pathé veel avondvoorstellingen al uitverkocht. Daarom kiest Pathé ervoor om de The Chosen op  nog meer locaties en dagen te laten zien. Momenteel is The Chosen al in 31 steden te bekijken, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven maar ook in steden als Vlissingen, Dordrecht, Schiedam, Sneek en Leiden. De afleveringen van seizoen vier zijn ook prima te bekijken als je de eerste seizoenen gemist hebt. Voordat de uitzendingen getoond worden, krijg je eerst een terugblik met de hoogtepunten van seizoen 1 tot en met 3. Wil je deze onvergetelijke ervaring niet missen? Klik dan hier en bestel je kaarten.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he