cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 oktober 2022 door Robert Plomp

19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers

"Kunnen we niet beter Christus verkondigen dan discussiëren over de plaats van de vrouw in de kerk?" Behoudende christenen stellen me die vraag regelmatig. Ze hebben gelijk, het beste stoppen we de discussie direct, stellen we vrouwen aan als ambtsdragers, en gaan we het in de Kerk weer over het Evangelie hebben. Maar als je dat antwoordt komt de discussie toch weer op gang en blijkt het gesprek toch geen zonde van de tijd te zijn. Gelukkig overigens, want elke goed gesprek over de Bijbel is tot zegen.

In de discussie spelen onder andere twee visies. De ene gelooft dat man en vrouw samen geroepen zijn om in het ambt Christus te representeren. De andere ziet elk een eigen rol hebben in de Kerk, waarbij alleen de man de ambten kan bekleden. Het is goed dat beide visies tegen het licht van de Bijbel gehouden worden. Bij de visie die gelooft dat ook vrouwen geroepen zijn tot het ambt gebeurt dat regelmatig, en over die kritiek denk ik graag na, en probeer ik als 'voorstander' rekenschap af te leggen. Maar ook tegenstanders van de vrouw op de kansel hebben vragen te beantwoorden. Een aantal van die vragen wil ik hier stellen. Het kan best zijn dat niet elke vraag relevant is voor elke tegenstander, want niet alle behoudende christenen gebruiken dezelfde overwegingen. Deze vragen zijn geen pleidooi vóór gelijke posities, zelfs als je ze geen van allen kunt beantwoorden betekent dat nog niet dat de andere visie automatisch de juiste is. Die zal op haar eigen inhoud beoordeeld moeten worden.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- Waarom verdeeldheid in de Kerk levensgevaarlijk is (en soms zelfs onvergeeflijk)
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik beperk me even tot een van de misverstanden bij Robert Plomp. Zie punt 4. In Genesis 3:16b gaat het niet om een gebod van overheersing, maar om een gevolg van de zondeval. De leidende rol van de man en de aanvullende rol van de vrouw voor de val zijn nu ernstig beschadigd en verstoord door de zonde. Een voortdurende strijd tussen man en vrouw in het huwelijk als gevolg van de rebellie tegen God. Man en vrouw zijn gelijkwaardig voor God maar niet gelijk in rol.