cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 november 2020 door Robert Plomp

David en Bathseba: is er sprake van overspel of seksueel misbruik?

Koning David is één van de bekendste en belangrijkste personen in de Bijbel. De man naar Gods hart die ook gruwelijk in de fout gaat met Bathseba. In veel preken en inleidingen staat deze zonde centraal, en wordt na afloop Psalm 51 of Create in me a clean heart gezongen. Maar soms schrik je, en wordt er ook nog een kleine vinger bij Bathseba's handelen gelegd. Had zij niet tegen moeten spreken? Was ze niet stiekem gecharmeerd van de knappe koning? Had ze zichzelf niet bewust aan David getoond, daar naakt badend op het dak?

Dat gebeurt met goede intenties, want naast machtsmisbruik moet ook overspel aan de kaak gesteld worden, en daarbij hebben vrouwen ook een rol. Maar haal nooit overspel en misbruik door elkaar!

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Ik vind dit artikel heel relevant. Te vaak zijn nog slachtoffers van seks-en machts-misbruik nog met de vinger aangewezen van "eigenfout". Slachtoffers dienen geholpen te worden en niet beschuldigd. Dat God David alleen aanspreekt laat ook zien dat Hij hem als volledig verantwoordelijke man respecteert. Is er geen groter teken van Zijn vaderliefde ? Hoe Hij hier handelt is een bron van inspiratie voor hoe je naar je medemens kunt kijken en hoe een maatschappij of gemeenschap met zulke misdaden kan omgaan.