cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rick Bouter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2021 door Patrick Goede

De gevaren van Big Tech: "Weten we wel dat we zelf het product zijn?"

Volgens Big Tech-deskundige Rick Bouter wordt de vraag wat waarheid en wat leugen is steeds actueler in de omgang met diensten van grote bedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazone (Big Tech). "Synthetische media zoals filters en deep-fake technieken hebben een ontzettend grote invloed op ons leven gekregen", aldus Bouter.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid P.D. Goede.

Word ook lid

Bouter bezint zich met zijn christelijke platform Techthics op de impact van technologie op ethiek en christelijke religie. "Je ziet dat je in deze coronatijden non-stop met elkaar verbonden bent, ook zakelijk gezien. Is het nog wel weg te denken?", vraagt Bouter zich af. Zijn we dan misschien al té ver heen en té afhankelijk van Big Tech? "We kunnen zelf afscheid nemen van bepaalde platforms als we vinden dat ze teveel invloed hebben. Maar ook de overheid moet daarover nadenken."

Product
Volgens Bouter is het vooral gevaarlijk dat er veel macht komt te liggen bij slechts een paar grote bedrijven. "Ze modereren de gehele informatievoorziening. Op basis van jouw online gedrag bepalen zij wat je te zien krijgt. Ze maken een online profiel van je aan waardoor je in een groep met gelijkgestemden terecht komt. Dat is een eenzijdig perspectief. Daar moet je je op bezinnen. Je moet je afvragen welke ideologieën op die platforms rondgaan en wie bepalen wat we te zien krijgen en wat we niet te zien krijgen. Jouw data is het product waar deze bedrijven van rondkomen. Je ziet nu ook dat onze leefregels en opvattingen soms worden weggecensureerd. Dat gebeurt in algemene zin bijvoorbeeld ook met het Twitter-account van Trump."

Technologie
De uitwerking van technologie is dubbel. Bouter: "Je kan er goed mee doen en je kan er kwaad mee doen. Je hebt voorbeelden van online evangelisatie en de Bijbel-app die ook gebruik maken van Big Tech en daarmee goed doen. Maar je moet jezelf de vraag stellen hoe afhankelijk Big Tech je maakt. Kun je een dag zonder je telefoon? Wat als je telefoon het een dag niet doet?"

Deep fake
Tegenwoordig kun je met de nieuwste technieken stemmen vervormen en zelfs gezichten. Zo kun je het laten lijken of politici uitspraken hebben gedaan die ze nooit gedaan hebben. "Je kan mensen dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Dat heeft een grote invloed, dat zijn zaken waar we vragen bij moeten stellen."

Samengevat
Welke tips heeft Rick voor christenen bij hun gebruik van Big Tech? "Laten we ons allereerst bewust worden van wat er allemaal gebeurt. Zijn we ons ervan bewust dat we zelf het product zijn? Zijn we ons ervan bewust dat er heel veel desinformatie is? Dan kunnen we ons vervolgens gaan bezinnen om bijvoorbeeld naar alternatieve platformen te gaan of ons anders te organiseren. We kunnen ons heel druk maken om dit thema maar mogen ook weten dat God alles in zijn hand heeft. Dat kan ook weer een stuk ontspanning met zich meebrengen. Dat betekent niet dat we ons er niet druk over moeten maken, maar doe dat met mate."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Big Tech
- Macht van Big Tech neemt toe: waakzame christenen harder nodig dan ooit
- Is de opkomst van Big Tech een groot gevaar? Vier christenen geven antwoord
- Facebook opent aanval op tegenstanders coronavaccin
- Rick Bouter wijst christenen op het gevaar van Big Tech: "Grens tussen echt en nep vervaagt"
- Christelijke arts spreekt zich uit over het gebruik van hersenchips door Big Tech
Meer over Big Tech »

Cvandaag video's
- Eline Bakker schreef 'Jezus Overwinnaar' te midden van geloofstwijfel: "Ik ontving een profetie op mijn 16e"
- Volgens theoloog Rikko Voorberg heeft Nietzsche "ontroerend veel van het christendom begrepen"
- Ex-paragnost Yvonne Kaspers zag Jezus: "Ik krijg er nog tranen van in mijn ogen"
- Theoloog Rikko Voorberg: "Het gaat bij christenen vaak om woorden in plaats van de handeling"
- Volgens boer Bert staat Nederland in brand: "Dit heb ik in veertig jaar boer zijn nog nooit meegemaakt"
Meer over Cvandaag video's »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen