cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Peter van der Weerd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2023 door Jeffrey Schipper

Cvandaag podcast: Is actieve levensbeëindiging bij kinderen een brug te ver?

Het kabinet heeft besloten dat er een regeling komt waarmee voor kinderen die ernstig ziek zijn en uitzichtloos en ondraaglijk lijden actieve levensbeëindiging mogelijk wordt. De SGP vindt dit een brug te ver en ook de ChristenUnie stelt zich kritisch op. Peter van der Weerd, voorganger van evangelische gemeente De Basis in Apeldoorn, bespreekt dit nieuwsitem in de Cvandaag podcast.

“Hoe gaan we vanuit Bijbels perspectief om met dood en lijden? Deze vraag wordt bij dit besluit in mijn ogen over het hoofd gezien”, stelt Van der Weerd. “Gelet op het feit dat het grootste gedeelte van Nederland niet gelovig is, komt dit kabinetsbesluit niet als een verrassing. Seculier-liberale mensen denken en handelen vanuit hele andere kaders en vanuit dat oogpunt is het toestaan van levensbeëindiging heel logisch. En wie daar als christen iets tegenin brengt krijgt al snel het verwijt dat je het blijkbaar goedkeurt dat deze zieke kinderen eindeloos lijden.”

We hebben vandaag de dag steeds meer moeite met lijden. We zagen het ook bij de vrouw van Job. Zij zei bij wijze van spreken: ‘Trek de stekker eruit.’ Gelukkig heeft hij het niet gedaan, want Gods perspectief rijkt verder dan de dood. Laten we tegelijkertijd niet uit het oog verliezen dat dit kabinetsbesluit gaat over ouders die kun kinderen zien lijden. Dat maakt het zo ingewikkeld hier wat over te zeggen, maar dat is geen reden om de beslissing over leven en dood eenzijdig bij mensen te leggen”, aldus de voorganger.

Beluister het fragment vanaf minuut 32:50

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
“Hoe gaan we vanuit Bijbels perspectief om met dood en lijden? Deze vraag wordt bij dit besluit in mijn ogen over het hoofd gezien”, stelt Van der Weerd.

Deze vraag wordt door de meeste christenen evenmin gesteld. Er wordt heel makkelijk geroepen dat God regeert over leven en dood, maar net zo makkelijk wordt er gegrepen naar middelen om het leven te verlengen en het lijden te verminderen. En ook al te gemakkelijk gaan we er aan voorbij dat de middelen die het leven verlengen, ook het lijden verlengen.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify