cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
rechtszaak HHK-predikant
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2023 door Redactie

Van mishandelding verdachte HHK-dominee op non-actief gezet; preekbeurten gecanceld

Door de preekbeurten van predikant Henk J. is per direct een streep gehaald. Dit heeft het moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) besloten, nadat deze week in diverse media werd bericht over het feit dat de HHK-dominee wordt verdacht van het slaan van zijn kinderen met huis- en keukengereedschap. Afgelopen dinsdag stond hij met zijn vrouw voor de rechter.

Het HHK-bestuur neemt dit besluit 'vereenkomstig ordinantie 11a artikel 13 lid 8', zo laat de HHK weten. Dat betekent dat Henk J. van alle kerkelijke handelingen wordt uitgesloten. De komende weken zou de predikant de kansels van hersteld hervormde gemeenten in Ter Aar, Waddinxveen, Voorburg, Papendrecht, Rijssen, Wijk en Aalburg, Doornspijk en Nieuw-Beijerland betreden. Vanwege deze beslissing van het moderamen zullen deze gemeenten op zoek moeten naar een vervanger.

Dinsdag werd bekend dat ds. Henk J. samen met zijn vrouw verdacht wordt van mishandeling van hun kinderen. Dat is althans de lezing van zes van de acht kinderen die aangifte tegen hun eigen ouders hebben gedaan. Tijdens de rechtszaak kwam naar voren waar het predikantenechtpaar van wordt verdacht. Volgens de kinderen worden ze sinds 1992 stelselmatig mishandeld, zo werd duidelijk uit de beschuldigingen. Toen ze enkele jaren geleden zagen dat ook hun jongste zusje weer werd mishandeld, besloten zes van de acht kinderen om naar de politie te stappen. Ze deden in 2021 aangifte tegen hun ouders.

Een van de kinderen zou langdurig met het hoofd onder water zijn gehouden. Daarnaast zeggen ze geslagen te zijn met klerenhangers, een stofzuigerstang, broodmes en zelfs een hapjespan. Het Openbaar Ministerie verdenkt het echtpaar ervan hun kinderen in een periode van bijna 30 jaar regelmatig te hebben mishandeld ‘bij het minste of geringste’. Binnen de Hersteld Hervormde Kerk waren al langer signalen bekend over moeilijkheden in het gezin. De Kerk werd deze week door verrast door mediaberichten over de aangifte en de rechtszaak. 

Dinsdag vond de inleidende zitting plaats, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld. De inhoudelijke zitting was gepland op 23 juli, maar wordt verplaatst omdat niet alle betrokkenen op deze datum kunnen. Omdat de zaak nog onder de rechter is doet de HHK verder geen mededelingen over de kwestie. Het moderamen spreekt naar aanleiding van het non-actief stellen van de predikant van 'een ingrijpend besluit'. 'De Heere ontferme Zich in gunst over alle betrokkenen.'

Lees ook: HHK-predikant verdacht van mishandeling eigen kinderen: "Thuis was een hel" en Moeilijkheden in 'probleemgezin' predikant waren bekend binnen Hersteld Hervormde Kerk.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Dat deze predikant niet mag preken is te begrijpen.

Er had veel eerder ingegrepen moeten worden.

Ik moest ook denken aan wat er in Matt. 9 : 13 staat geschreven...