cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Emaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 maart 2023 door Redactie

Confronterend preekfragment ds. Emaus: "Mijn onkerkelijke buurman is gestorven en ik vrees dat het niet goed is"

"Mijn onkerkelijke buurman is vannacht gestorven. Hij heeft zijn laatste reis gemaakt en ik vrees dat het niet goed is. Daar ben ik mede schuldig aan. We hebben het overal over gehad maar behalve over zijn behoud", zijn de aangrijpende woorden uit een gedicht die ds. Emaus onlangs in een preek van een kerkganger deelde. Er is niets op tegen om met je buren over alledaagse dingen te spreken, maar durf je ook in bewogenheid en met ernst te wijzen op de noodzakelijke bekering tot de Heere Jezus voordat het eeuwig te laat is? 

"Er zijn er die zeggen: 'Ja dominee. Ik heb overal een verzekering voor afgesloten, maar bij de Heere Jezus? Daar ben ik niet aan toegekomen.' Er is een aangrijpend gedicht wat een keer door een dominee in een gemeente is voorgelezen", zegt Emaus. "Hij begon zijn preek met de woorden: 'Mijn rechterbuurman is vannacht gestorven.' Iedereen dacht: 'Wie zal dat zijn?' Het was een bekend gedicht waarin ook staat: 'Ik ben bang dat hij de laatste verzekering nooit heeft afgesloten bij de Heere Jezus' en het eindigt met: 'Ik heb nooit een woord tot zijn behoud gezegd. Ik zat degelijk in de kerk, maar ik heb met mijn onkerkelijke buurman nooit over die laatste verzekering gesproken.'

"Bent u verzekerd door het bloed van Christus?", vraagt Emaus. 'Daar heb ik het nooit over gehad. Wel over de auto, de vakantie en een nieuwe caravan, maar over die laatste verzekering heb ik nooit met hem gesproken. Daar kwamen we niet aan toe en dat durfde ik niet. Nu is mijn rechterbuurman vannacht gestorven. Hij heeft zijn laatste reis gemaakt en ik vrees dat het niet goed is. Daar ben ik mede schuldig aan. We praten over van alles en nog wat, maar nooit over Jezus.' Wat een aanklacht", sluit Emaus het gedicht af.

Bekijk hieronder het preekfragment. De beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal 'Evangelie Herauten'.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Het is gewoon niet makkelijk om het geloof te delen. Veel seculiere Nederlanders hebben daar geen enkele boodschap aan, zelfs niet rond het eigen sterven. Maar of we het daarom moeten laten?