cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Canon in D Pachelbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

30 juni 2022 door Patrick Goede

Throwback Thursday: Luister naar het schitterende Canon in D van Pachelbel

Dit lied heeft bewust of onbewust de inspiratie gevormd voor verschillende moderne pophits als 'Let it be' van The Beatles en 'No woman, No cry' van Bob Marley. Of wat dacht je van het ietwat melancholische 'Forever Young' van Alphaville? Juist, daarin vinden we precies hetzelfde akkoordenschema als Canon in D majeur van componist Johann Pachelbel (1653-1706).

Het klassieke muziekstuk zal voor altijd een favoriet van veel muziekliefhebbers blijven die menig hart raakt en menig ziel beroerd. Het instrumentale lied doet je stilstaan bij het wonder van muziek zelf. Hoe bijzonder is het dat God deze creativiteit in ons gelegd heeft? Dat er zoiets als een harmonieleer bestaat?

Pachelbel kwam uit een samengesteld gezin van veertien kinderen uit twee huwelijken van een wijnhandelaar uit Neurenberg. In 1677 werd hij organist in Eisenach. Later werd Pachelbel organist in Erfurt in het Duitse Thüringen, zijn belangrijkste leerling in die tijd was Johann Christoph Bach III, de oudste broer van Johann Sebastian Bach. De harmonie die in Pachelbells canon naar voren komt is simpelweg een lust voor het oor. Geniet van deze schitterende componie. 


Muziek
- Ontroerend: Psalm 42 met een solo van Flore tijdens Zingen in de Zomer 2022 op Urk
- Vader en dochter zingen 'Daar is kracht in het bloed' op schitterende wijze
- Kippenvel: Prachtige Paasversie van Leonard Cohen's Hallelujah door de zusjes Star
- Ontroerend Oekraïens aanbiddingslied raakt het hart: "Ik weet dat U onze gebeden hoort"
- Schitterend: Urker duo van visserskoor Crescendo zingt Psalm 72 en 122
Meer over Muziek »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen