cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matt Nightingale
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 maart 2022 door Jeffrey Schipper

Homoseksuele christen heeft een indringende boodschap voor conservatieve medegelovigen

'Homoseksualiteit is een zonde' en 'een homoseksuele 'christen' bestaat niet'. Deze opmerkingen doen Matt Nightingale enorm veel pijn. De christen, die in 2016 als homoseksueel uit de kast kwam, deelt zijn persoonlijke verhaal deze week via Twitter, in de hoop dat conservatieve christenen met een andere kijk op deze kwestie hem respecteren en een goed gesprek niet uit de weg gaan.

Nightingale: "Ten eerste, ik ben een homoseksuele christen. En dus niet een homoseksuele ‘christen’. Iets tussen aanhalingstekens zetten, alsof het niet bestaat, brengt geen verandering aan de werkelijkheid. Het maakt me blij als iemand met mij het gesprek aangaan. Een goed en inhoudelijk gesprek hierover juich ik altijd toe. Maar om eerlijk te zijn word ik een beetje moe van mensen die mij bespotten en uitschelden. Ik heb er hard voor gewerkt om te komen waar ik nu ben. Zouden jullie daar een beetje respect voor op willen brengen? Het is eigenlijk gewoon een vorm van goed fatsoen.

"Mijn homoseksuele geaardheid verdween nooit en het maakte niet uit hoe vaak ik daarom bad en of ik bijbelteksten uit mijn hoofd leerde"

Ter informatie: ik groeide op in een christelijk-fundamentalische wereld. Als jongen van 4 of 5 jaar oud bad ik het zondaarsgebed. Mijn jeugd bracht ik door in conservatief-christelijke kerken en scholen. Ik noemde mezelf al snel een radicale christen. Al op 10-jarige leeftijd wist ik dat ik homo ben. Maar binnen de evangelische beweging was in de jaren tachtig het enige dat over homoseksuelen werd gezegd: het zijn perverse zondaren. In de media werden homo’s vertegenwoordigd door mietjes uit komische tv-series, stervende aidsslachtoffers of verwijfde entertainers. Als homo uit een vroom christelijk gezin herkende ik mij daar niet in.

Ik beloofde mezelf dat ik mijn geheim zou bewaren tot in het graf en tot die tijd een vroom christelijk leven zou leiden. Ik was leider van een jeugdgroep en schreef me in op een christelijke universiteit om uiteindelijk pastor te kunnen worden. Mijn homoseksuele geaardheid verdween nooit en het maakte niet uit hoe vaak ik daarom bad en of ik bijbelteksten uit mijn hoofd leerde. Ik dacht een leven te leiden dat God van mij verwachtte. Zo eerde ik mijn familie, geloofsgemeenschap en God.

Op 21-jarige leeftijd trouwde ik met een geweldige christelijke vrouw, met wie ik 23 jaar getrouwd was. Samen kregen we vier kinderen. Twintig jaar lang was ik actief als aanbiddingsleider. In 2002, toen ik acht jaar getrouwd was, nam ik mijn vrouw en pastorale team in vertrouwen. Een zoektocht naar heling en verlossing kwam op gang. Vele jaren heb ik besteed aan conversietherapie, AA-programma’s met 12 stappen, therapie en ga zo maar door. Nadat ik destijds mijn homoseksuele gevoelens kenbaar maakte, bleven mijn vrouw en ik nog 15 jaar bij elkaar.”

"Ik hoop dat je begrijpt hoe het overkomt wanneer een willekeurige vreemdeling mij via internet aan de hand van een aantal bijbelverzen probeert te overtuigen, zonder mijn persoonlijke verhaal te kennen"

Nightingale benadrukt dat hij er bewust voor kiest om zoveel achtergrondinformatie te delen. “Ik ben niet van de ene op de andere dag van gedachten veranderd en het was geen gemakkelijk proces. Dus ik hoop dat je begrijpt hoe het overkomt wanneer een willekeurige vreemdeling mij via internet aan de hand van een aantal bijbelverzen probeert te overtuigen, zonder mijn persoonlijke verhaal te kennen. Die bijbelteksten heb ik honderden keren gelezen en bestudeerd. Ik las talloze commentaren, boeken en websites en bezocht ontelbaar veel lezingen, gesprekken en gebedsmomenten.”

In 2016 besloot Nightingale om zijn homoseksuele geaardheid aan de buitenwereld kenbaar te maken. “Honderden mensen gingen met mij aan de hand van Romeinen 1 het gesprek aan. Ik geef je het voordeel van de twijfel. Je kent mij niet persoonlijk. Je weet niets over mijn levensverhaal, opleiding, werk, christelijke opvoeding en mijn geloof. Je weet niet dat ik iedere dag de Bijbel lees en dat ik iedere ochtend twee overdenkingen tot mij neem. Je weet niet dat ik iedere dag met en voor mensen bid en wekelijks bijbelstudies leid. Je ziet mij niet iedere avond bidden met mijn partner Alejandro en weet niet dat ik regelmatig volschiet terwijl ik naar aanbiddingsliederen luister. Hoe zou je dit ook kunnen weten?

En nu kom je in aanraking met een homoseksueel die beweert christen te zijn en dit valt buiten jouw kader. En dat begrijp ik. Als je ideeën en perspectieven te horen krijgt die nieuw zijn, kan dat desoriënterend werken. Zeker als je niet wist dat er alternatieven bestonden. Maar ze zijn er! Aan de hand van mijn achtergrondverhaal zou ik je graag willen uitnodigen om open te staan voor de mogelijkheid dat je misschien ongelijk zou kunnen hebben. Dat mijn geloof écht zou kunnen zijn. Dat je zelf misschien ook nog nieuwe dingen kunt leren en kunt groeien.

Ik ga voor jou (conservatieve christen, red.) in gebed en zou het ook mooi vinden als je voor mij bidt. Laat me weten wanneer je écht klaar bent voor een goed gesprek hierover!"


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gods standaard voor wat goed is, is anders dan die van ons mensen. En des te dichter ik Hem mag naderen, des te verbaasder ben ik dat dit mag. Het is alleen door het bloed van het Lam dat ik toegang krijg tot de Vader. Homoseksualiteit is niet goed in Gods ogen, maar naar iemand kijken vanuit lustverlangens, ook niet. Zonder deze dingen te belijden, kan ik niet bij de Vader komen. Doe ik dat wel, dán reinigt Zijn bloed mij en mag ik Hem ontmoeten. Hij wacht op ons allemaal. Zegen lieve broertjes en zusjes, laten we elkaar niet veroordelen.