cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
embryo zes weken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

05 januari 2022 door Patrick Goede

Indrukwekkend: haarscherpe beelden van zes weken oude embryo

Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om haarscherpe beelden te maken van een zes weken oude embryo. Het Amsterdams UMC toont de beelden die door een samenwerking tussen arts-embryoloog Bernadette de Bakker en arts-onderzoeker Yousif Dawood tot stand is gekomen. Voor de beelden is gebruik gemaakt van een micro-CT, een nieuwe techniek.

"Voor het eerst in de geschiedenis hebben we een menselijk embryo bij 6 weken zwangerschap in de intimiteit van de vruchtvliezen weten vast te leggen in 3D", vertelde arts-embryoloog Bernadette de Bakker onlangs in NRC. Bewonderswaardig hoe ver het leven zich al gevormd heeft in die eerste zes weken! 

Achter de beelden gaat een triest verhaal schuil: de desbetreffende embryo groeide in één van de eileiders. Het ging hier dus om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat dit levensbedreigend kan zijn voor de moeder en de embryo niet levensvatbaar ter wereld kan komen, wordt deze operatief verwijderd. De vrouw in kwestie besloot vervolgens om de embryo af te staan voor wetenschappelijke doeleinden.

Bekijk de indrukwekkende beelden:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

En dan zijn er nog mensen, zelfs die zich gelovigen noemen, die geloven (...) in de evolutietheorie ...!