cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees Kraayenoord
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2021 door Redactie

Kees Kraayenoord: "Zelfs ons verhaal gaat ontkerkelijking van Nederland niet tegenhouden"

Ook het verhaal van Mozaiek gaat de ontkerkelijking van Nederland niet tegenhouden. Dat zegt oprichter en voorganger Kees Kraayenoord in gesprek met het Algemeen Dagblad. Het medium interviewde hem uitgebreid over de kerk en de zeven nieuwe gemeenten die men gaat starten. Daarbij ging het onder andere over ontkerkelijking en waarom Mozaiek in tegenstelling tot veel andere kerken ‘succesvol’ is.

“Ik vind het verdrietig dat kerken leeglopen”, aldus Kraayenoord. “Wij verheugen ons in een ieder die bij ons komt. Te zien dat tegelijkertijd andere kerkleiders worstelen met de leegloop, raakt ons natuurlijk. Maar we kunnen voor ze bidden. Zelfs ons verhaal gaat de ontkerkelijking van Nederland niet tegenhouden. Alleen kan het zijn dat God ons vraagt met andere ogen te kijken.”

De voorganger vraagt zich af of we als kerk bereid zijn om mee te bewegen met de samenleving: “De kerk is nog steeds een plaats van hoop. Maar we moeten patronen loslaten die voor ons vertrouwd zijn, maar voor de samenleving niet meer.”

Gevraagd naar de sleutel tot het succes van de Moziek-kerken, geeft Kraayenoord aan dat een lastig woord te vinden: “Iemand zei ooit: een begraafplaats groeit ook, maar ik weet niet of je daar van een succes kunt spreken. We zijn door de keuze een kerk te willen zijn voor iedereen, aantrekkelijk voor mensen. Ook een kerk voor mensen die teleurgesteld zijn in hun eigen kerk.”

Lees het hele interview.


Mozaiek0318
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Snelgroeiende kerk Mozaiek start zeven nieuwe gemeenten in Nederland
- Mozaiek-voorgangers Arjen en Emiel: "We worden zenuwachtig van eenzijdige claims"
- Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn"
- Ik ben geneigd om negatief te zijn over Mozaiek (en daar baal ik van)
Meer over Mozaiek0318 »

Steun onze berichtgeving. Word lid!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Quote: “We moeten patronen loslaten die voor ons vertrouwd zijn, maar voor de samenleving niet meer”. Ik begrijp wat Kees Kraayenoord bedoelt, maar we moeten niet het ‘wereldse denken’ de kerk binnenhalen, maar wel de mensen uit de wereld.Elke kerk (gemeente) waar het ware Leven wordt verkondigd zoals God bedoelt, zal groeien.