cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
scheppingsverhaal vs. techniek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2021 door Redactie

Facebook-factchecker vindt dat scheppingsverhaal alle kenmerken van een complottheorie heeft

De door Facebook gebruikte factchecker Snopes schrijft dat het scheppingsverhaal alle kenmerken heeft van een complottheorie. De website controleert al jaren of informatie die op sociale media wordt geplaatst inhoudelijk correct is. Er is een aantal belangrijke kenmerken van complottheorieën die het bedrijf gebruikt om berichten te toetsen. "We kunnen niet negeren dat het compleet tegen elk wetenschappelijk bewijs ingaat", aldus Snopes' factchecker Paul Braterman.

Het bestempelen van het scheppingsverhaal als een complottheorie kan grote gevolgen hebben voor christenen die gebruik maken van social media. Berichten die gaan over de scheppingsleer kunnen als 'onwaar' worden bestempeld en zelfs worden verwijderd door Big Tech, zegt Faithwire.

In de Verenigde Staten gelooft ongeveer 40 procent van de volwassen bevolking in het scheppingsverhaal zoals het in de Bijbel beschreven staat. "Het geloof is gebaseerd op een theorie die is afgeleid uit een bepaalde verkondiging en Bijbelse onfeilbaarheid. Dit wordt al eeuwen in talloze kerken aangenomen", schrijft factchecker Paul Braterman. "Mensen die geloven in de schepping van de aarde, geloven dat alle mensen die in de afgelopen 10.000 jaar hier op aarde geboren zijn, afstammen van Adam en Eva. Ze geloven ook dat alle levende wezens op aarde deel zijn van een 'bijzondere schepping' en niet in evolutie met gedeelde voorouders. Bij deze theorie hoort ook het geloof in het verhaal van de ark van Noach. Door de vloed verklaren ze de sedimenten in de aardlagen (die in miljoenen jaren zijn opgebouwd)."

Volgens de factchecker zijn mensen die geloven in de schepping 'immuun' voor feitelijke kritiek. Bevindingen worden door creationisten meteen afgedaan als onwaar, volgens de criticus. "Ik vrees dat de creationistische complottheorie niet snel zal vervallen", concludeert Braterman. "Dit wordt aangedreven door een diepgewortelde machtsstrijd onder gelovigen tussen modernisten en literalisten. Dat wil zeggen: tussen gelovigen die de Schrift beschouwen als tot ons gekomen door menselijke auteurs en christenen die de Bijbel als een volmaakte bovennatuurlijke openbaring beschouwen. Het is een strijd die nog lange tijd gevoerd zal worden."


Evolutie
- Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen
- Kunnen christenen evolutie combineren met God?
- Zes redenen waarom de evolutietheorie prima samengaat met het christelijk geloof
- Evolutie: zes redenen waarom het niet samengaat met het christelijk geloof
- Cees en Corien geloven dat de oerknal een scheppingsdaad van God was
Meer over Evolutie »

Big Tech
- Macht van Big Tech neemt toe: waakzame christenen harder nodig dan ooit
- Is de opkomst van Big Tech een groot gevaar? Vier christenen geven antwoord
- Facebook opent aanval op tegenstanders coronavaccin
- Rick Bouter wijst christenen op het gevaar van Big Tech: "Grens tussen echt en nep vervaagt"
- Christelijke arts spreekt zich uit over het gebruik van hersenchips door Big Tech
Meer over Big Tech »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
De omgekeerde wereld!