cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tim hofman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2020 door Redactie

Meer dan 25.000 handtekeningen voor inperken vrijheid van onderwijs

De brief die Boris van der Ham en Tim Hofman naar minister Arie Slob gaan sturen is inmiddels meer dan 25.000 keer ondertekend. In de brief roepen de voorzitter van het Humanistisch Verbond en de tv-presentator op om de vrijheid van onderwijs aan te passen.

Volgens de opstellers van de brief botst de vrijheid van onderwijs met artikel 1 van de grondwet waarin staat dat discriminatie verboden is en dat iedereen gelijk is. Directe aanleiding voor de brief is de ophef die is ontstaan naar aanleiding van een verklaring die sommige reformatorische scholen door ouders laten ondertekenen. Daarin wordt onder meer afstand genomen van een homoseksuele levensstijl.

Geen veilige sfeer
Van der Ham en Hofman menen dat er door een dergelijke verklaring geen veilige sfeer op school kan zijn voor homoseksuele jongeren. Het is volgens hen goed om te beseffen dat de vrijheid van onderwijs niet belangrijker is dan artikel 1 waarin discriminatie wordt verboden: “Natuurlijk, je ouders kunnen je thuis hun (streng-godsdienstige) opvattingen meegeven, maar school moet de vrijheid bieden om als leerling je eigen levensvisie te ontwikkel”, valt er in de brief te lezen. “Het is de plek waar kinderen kunnen oefenen met democratisch en universele grondwaarden, en waar ze veilig zijn om zichzelf te zijn.”

Aanpassen grondwet
Het aanpassen van de grondwet is behoorlijk ingewikkeld. Allereerst moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer met minimaal 2/3e akkoord gaan met de voorgestelde wijziging. Daarna moet dat nogmaals gebeuren nadat er nieuwe verkiezingen zijn geweest. Toch willen de opstellers van de brief dat het debat hierover geopend gaat worden. Zelf noemen ze het overigens geen aanpassing van de wet, maar een herijking.


Vrijheid van onderwijs
- SP-Kamerlid over afschaffen identiteitsverklaring: "School kan echt wel confrontatie met andersdenkenden aan"
- SGP-jongeren maakt statement voor onderwijsvrijheid: echte diversiteit gaat verder dan liberalisme
- Stefan Paas duidt refocultuur en onderwijsvrijheid: “Als je alles wilt controleren, leg je het leven plat”
- SGP-raadslid schrikt van aanval op christelijk onderwijs: "Een ideologisch gedreven kruistocht"
- Politieke partijen willen onderwijsvrijheid verder inperken met aanpassen Grondwet
Meer over Vrijheid van onderwijs »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Jezus kom spoedig. Elke knie zal buigenz ook die van Tim Hofman