cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gebed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 september 2020 door Tyler Speegle

Waarom bidden moeilijk is en gebeden niet altijd worden verhoord

Tyler Speegle deelt bij Relevant Magazine zijn oprechte worsteling met bidden. Het is een bijzonder kwetsbaar en eerlijke 'biecht' over waarom zijn gebeden niet altijd worden verhoord. "Ik zou willen dat ik kon zeggen dat mijn gebedsleven wordt bepaald door regelmaat, oprechtheid en een groot geloof. Maar als ik eerlijk ben..."

"Gebed is een van de dingen waar ik het meest mee worstel in mijn wandel met God. Ik heb moeite met het vinden van een rustige plek en om alleen te zijn. Ik worstel met het bidden van grote gebedspunten waar ik een groot geloof voor nodig heb. Ik heb moeite met consequent en vurig zijn in mijn gebeden. Ik heb soms zelfs moeite met het nakomen van een belofte die ik doe om voor iemand te bidden."

"Ik zou willen dat ik kon zeggen dat mijn gebedsleven wordt bepaald door regelmaat, oprechtheid en een groot geloof. Maar als ik eerlijk ben..."

Alledaags riedeltje
"Wat ik me echter onlangs realiseerde, is dat mijn grootste worsteling gaat over mijn verwachtingen en dat ik van mijn gebeden een alledaags riedeltje maak.

Ik ben blij met onze gezamenlijke gebedstijden in de kerk omdat het me eraan herinnert om met geloof en verwachting te bidden. We komen wekelijks bijeen om een uur lang gezamenlijk te bidden en het is werkelijk prachtig. Het is ook overduidelijk dat er een sfeer van verwachting heerst. Er is echt geen andere manier om uit te leggen waarom honderden mensen midden in de week samen komen om te bidden. We komen niet zomaar samen. We komen om te bidden zodat we God aan het werk zien."

Checklist-christendom
"Je denkt misschien dat het niet veel zin heeft om moeite te doen voor gebed als je niet verwacht dat er iets gaat gebeuren, maar ik kan je verzekeren dat het vrij gemakkelijk is om te doen.

In mijn geval is het niet dat ik twijfel aan Gods macht; ik verval gewoon erg gemakkelijk in een patroon van 'checklist-christendom'.

Ik maak van gebed een religieuze taak in plaats van dat het op een natuurlijke manier onderdeel uitmaakt van mijn relatie met Hem. In plaats van te bidden met oprechte verwachting, merk ik dat ik vaak gewoon het lijstje afwerk. Ik sta toe dat het meer discipline wordt dan vreugde - meer plicht dan toewijding."

"Gebed zonder geloof is totaal geen echt gebed - het is gewoon gebakken lucht met een christelijk sausje."

Lege religie
"Gebed zonder verwachting is gebed zonder kracht. Bidden zonder verwachting is in werkelijkheid bidden zonder geloof. En gebed zonder geloof is totaal geen echt gebed - het is gewoon gebakken lucht met een christelijk sausje.

Gebed is nooit bedoeld als onderdeel van een checklist of als een hoop lege woorden die in de lucht worden gegooid. In feite waarschuwt Jezus specifiek voor dit soort harteloze en trouweloze gebeden in Mattheüs 6:7: “En wanneer je bidt, som dan geen lege zinnen op zoals de heidenen doen, want zij denken dat ze gehoord zullen worden vanwege hun vele woorden."

Gebed is gewoon een gesprek met God dat wordt bepaald door geloof. Het is de nederige daad om onze zorgen bij een bovennatuurlijke God te brengen."

Gebedskast
"Ik denk niet dat gebed er op een bepaalde manier uit moet zien of op een bepaalde manier moet klinken om door God gehoord te worden. Ik denk niet dat we bij een bed moeten knielen of in een gebedskast moeten worden opgesloten. En ik geloof niet dat een lang gebed indruk op Hem maakt of een kort gebed Hem teleurstelt. Ik denk gewoon dat Hij wil dat we eerlijk tegen Hem zijn en bidden met elk geloof dat we kunnen opbrengen.

We kunnen altijd vol verwachting bidden, omdat God onze gebeden altijd hoort. Hij zegt niet altijd "ja" op onze vragen, maar Zijn antwoord zal altijd het beste zijn, of we het nu begrijpen of niet. Tim Keller zegt: "God zal ons geven wat we vragen of ons geven wat we zouden hebben gevraagd als we alles wisten wat Hij weet."

Vergeet nooit dat we bidden tot een God die wonderen doet (Psalm 77:14). Een God die doden opwekt en mensen met een gebroken hart geneest (Psalm 147: 3). Een God die blinden zicht geeft en de zwakken kracht (Jesaja 40:29). Een God die in staat is om veel meer te doen dan wat we ons kunnen bedenken of voorstellen (Efeziërs 3:20).

Gebed is veel te krachtig om te laten roven door routine of religie."


Gebed
- GerGem-predikant: 'Geen bezwaar tegen gemeenschappelijk gebed, vorm roept bedenkingen op'
- Vier redenen waarom God gebeden niet verhoort
- Franca Treur: bidden maakt van plofkip kip
- Ron van der Spoel verhuisde naar Limburg: "Ik vroeg God om een teken"
- Wat is gebed? Ontdek het in deze prachtige animatie!
Meer over Gebed »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Bidden op een speciaal afgezonderde plek, waar niemand je onderbreekt en dan op vaste tijden, kan ook verworden tot een ritueel. Bidden als je wakker wordt op bed, kan heel fris zijn en je begint de dag met God. In je auto als iemand de boodschappen doet en je moet wachten. en zomaar in het bos waar ik God groot maak vanwege allerlei dingen. Kortom, is er een regel voor? Mag de Heilige Geest ons aanspreken om te bidden op momenten dat we er niet speciaal voor zijn gaan zitten? Bidden kan altijd.