cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 september 2020 door Redactie

Tradities avondmaal veranderen om het toch te kunnen vieren?

In veel Nederlandse kerken is al heel lang geen heilig avondmaal gevierd wegens corona. Daarom is het volgens dr. Steef Post misschien tijd om na te denken hoe we op korte termijn avondmaal kunnen vieren binnen de coronaregels. Daarvoor zullen er echter alternatieven moeten worden en dat roept weerstand op, betoogt hij in het Reformatorisch Dagblad.

In zijn bijdrage somt Post enkele alternatieven op waardoor kerken het avondmaal alsnog kunnen vieren. Een grotere kerk of ruimte huren bijvoorbeeld of verschillende diensten op een zondag organiseren waarbij er slechts een korte preek wordt gehouden en niet uit het formulier wordt gelezen. Of het brood en de wijn door de gemeente laten gaan. Zelfs avondmaal vieren op verschillende avonden in de week is volgens hem een optie.

Post beseft dat dit weerstand kan oproepen omdat mensen het niet zo gewend zijn. Ook bij hemzelf roept dat een sfeer van vervreemding op. Hij stelt echter dat dat niet het gevoel is waar we op moeten koersen. ‘Welke tradities zijn belangrijker dan het verlangen van Gods kinderen om de dood des Heeren te gedenken? Willen we het medicijn dat de Koning van de Kerk ons bevolen heeft om ons geloof te verlevendigen, laten liggen als de verpakking behoorlijk afwijkt? Weegt de symbolische betekenis die we aan aspecten van avondmaalsviering hechten op tegen het sterke verlangen van de Heere Jezus om dit avondmaal met zijn discipelen te vieren?’

Lees de hele bijdrage in het Reformatorisch Dagblad.


Heilig avondmaal
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
Meer over Heilig avondmaal »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen