cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Baan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 april 2020 door Patrick Simons

Arjan Baan over geloofszekerheid: "Het heeft niets met gevoel te maken"

Evangelist Arjan Baan sprak recent voor Stichting Jij Daar over het coronavirus als Gods megafoon. In zijn vlog vertelt hij dat hij naar aanleiding van die spreekbeurt veel vragen kreeg. Een aantal vragen ging over het worden van een kind van God en geloofszekerheid. Hij behandelt één van deze vragen die hem naar eigen zeggen ontroerde en zijn hart raakte.

Baan leest allereerst de vraag voor die hij gaat behandelen: “Hallo Arjan Baan. Ik ben een jongen van elf jaar oud en ik heb een vraagje. Ik weet niet zeker of ik een nieuw hart heb, maar ik wil het wel super graag. Ik weet dat Jezus snel zal terugkomen, maar ik wil klaar zijn om met Hem mee te gaan. Weet u wat ik kan doen? Ik geef me vaak over aan Jezus, maar ik voel bijna geen verandering” De evangelist vindt het bemoedigend om te horen dat een jongen van elf met zo’n vraag worstelt. “In deze vlog wil ik er dan ook graag kort op in gaan. Hoe weet ik het zeker? Ben ik gered? Ben ik gereed als Jezus terugkomt?”

"We kunnen alleen maar gered worden als we de Heere Jezus aannemen."

“We leven in een tijd van een coronacrisis. Wat zou een oplossing kunnen zijn? Stel je nou eens voor dat er een medicijn gevonden wordt. En stel je voor dat er op dit ogenblik iemand ziek is of zelfs doodziek is. Wat moet die persoon dan weten? Hij moet weten dat als er een medicijn is, hij dat moet gaan gebruiken. Hij moet dat medicijn innemen. Stel je voor dat er een pilletje in elkaar wordt gezet in een laboratorium, als je dat pilletje inneemt kun je beter worden. Zou toch een wonder zijn? Je moet weten dat je ziek bent en je moet weten dat het pilletje je geneest.”

Bijbels gezien is het volgens Baan precies hetzelfde. “In de Bijbel staat dat we allemaal doodziek zien. Wij zien ziek door onze zonden, geestelijk ziek. We zoeken onze vervulling in allemaal dingen van deze wereld maar we moeten het hemelse medicijn leren zien: de Heere Jezus Christus die naar de aarde is gekomen om zondaren te redden. De Bijbel zegt dat de naam van Jezus betekent: ‘Hij zal Zijn volk redden van zonden’. Geestelijk gezien kunnen we alleen maar gered worden als we de Heere Jezus Christus innemen, aannemen.”

Baan vertelt dat dit in Johannes 1 vers 12 staat. “Dit kun je goed onthouden: 112, daar red je levens mee. In dit gedeelte staat: ‘Maar alleen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn naam geloven. Die niet uit bloed, niet uit de wil van vlees en ook niet uit de wil van een man maar uit God geboren zijn.’ Wij worden opgeroepen om onze zonden te belijden, onze toevlucht tot de Heere Jezus te zoeken en Hem als het hemelse medicijn in te nemen. Dan weten we dat onze zonden vergeven worden, dat we een persoonlijke relatie met de Heere Jezus krijgen en dat we eeuwig leven ontvangen.”

"De zekerheid van het geloof heeft niets met gevoel te maken." 

“De zekerheid van het geloof berust niet op iets wat wij doen”, benadrukt Baan. “Maar op wat Christus voor ons gedaan heeft aan het kruis. Hij heeft de kloof overbrugd. De zekerheid van het geloof rust op het feit dat Hij betaald heeft voor onze zonden. De zekerheid rust niet op onszelf, of ik genoeg zondebesef heb, of ik ernstig genoeg ben of keurig voor God leef. De zekerheid heeft niets met ons gevoel te maken, maar met een zeker weten. In 1 Johannes 5:13 staat: ‘Deze dingen heb ik u geschreven opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt’. Het eeuwige leven heeft te maken met de wetenschap, het zeker weten dat het offer van de Heere Jezus op Golgotha genoeg is, volmaakt was. Ook voor deze jongen van elf jaar.”

“Waar jij nu over spreekt dat is bekering. Bekering betekent dat je wegdraait van je zonden en je vertrouwen stelt op de Heere Jezus alleen. Dat je al het slechte uit je leven wegdoet. Dat is een proces, een proces waarbij de Heilige Geest laat zien wat fout is. Als je heel jong bent, heb je misschien helemaal niet veel zonden gedaan. Wel kleine zonden en zonden zijn zijn zonden. De Heere wil dat je ervan wegdraait. Je mag bidden of de Heilige Geest jouw zonden wil laten zien en dat je dan de beslissing mag nemen om dat te veranderen. De Heilige Geest wil je daarbij helpen. Ik wens je heel veel zegen om elke dag je vertrouwen te stellen op de Heere Jezus en te bidden of Hij duidelijk wil maken wat tussen Hem en jou instaat, zodat je dat mag belijden en ervan weg mag draaien. Heel veel sterkte daarbij en ik zal voor jou bidden.”


Geloofszekerheid
- Er ligt een geestelijke bedekking over de Biblebelt
- Gerco bad als kind iedere dag om een nieuw hartje: "Ik wilde huilen om mijn zonden, want zo moest het"
- "Het verbaast mij dat steeds meer christenen de uitverkiezing ontkennen"
- De vijf voornaamste 'ja-maars' van christenen ontmaskerd
- Waarom Jezus zegt dat 'velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren'
Meer over Geloofszekerheid »

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen