cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
wim verwoerd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 oktober 2019 door Patrick Simons

Wim Verwoerd: "We moeten ons bekeren van het afzetten tegen de sabbat, de Bijbelse feesten en het herstel van Israël"

Hij groeide op met de visie dat Gods profetieën vandaag de dag nog steeds letterlijk moeten worden genomen. Daar hoort een liefde voor het volk Israël bij, zo vertelt Wim Verwoerd tegenover CIP.nl. Hij schreef het boek 'Het bloed schreeuwt uit de aarde', waarin hij de trieste en hartverscheurende geschiedenis van eeuwenlange Jodenvervolging in Europa beschrijft.

De meer dan zestig reizen naar de Joodse gemeenschap in Oekraïne, en de bezoeken aan tientallen massagraven en kampen in Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Polen en Oostenrijk zijn van grote invloed geweest. Hij vertelt tegenover CIP over de relatie tussen christenen en Joden en waar zijn liefde voor het volk van God vandaan komt. Vandaag deel 2: Hoe moeten we als christenen met het Joodse volk omgaan?

"We moeten alles op alles zetten om de relatie met het Joodse volk te herstellen."

“De wetenschap dat we ver zijn afgeweken van Gods bedoeling met ons als gelovigen uit de heidenen moet ook onze omgang met Joden veranderen”, stelt Verwoerd. "We moeten ons bekeren van de resten hiervan in bijvoorbeeld de vervangingsleer. Denk daarbij ook aan hoe we in de dagelijkse praktijk omgaan met profetieën met betrekking tot Israël en hoe we die uitleggen. Daarnaast moeten we alles op alles zetten om de relatie met het Joodse volk te herstellen. We kunnen het 'tot jaloersheid wekken' in de praktijk brengen, simpelweg door hen onvoorwaardelijk lief te hebben en hen te steunen in de strijd om het bestaan in het land Israël."

"Daar hoort echter ook bij dat we ons bekeren van elke smet van antisemitisme", vervolgt de schrijver. "We moeten ons bekeren van het afzetten tegen bijvoorbeeld de sabbat, de Bijbelse feesten en het herstel van Israël."

Mede door het verleden is evangelisatie onder Joden erg lastig. Wim: "Ik hoop dat het roer echt omgaat. Het begint met de juiste gezindheid en een ootmoedige houding. Als het boek daartoe mag meewerken is één doel al bereikt. Vergeet niet dat de Joden over het algemeen de geschiedenis veel beter kennen dan christenen. Ze weten precies wat hen in de naam van Jezus is aangedaan. Laten we allereerst oprechte belangstelling in hen tonen en luisteren naar hun verhaal. Maar laten we ook niet langer proberen Joden tot christenen te maken, die bijvoorbeeld de christelijke zondag zouden moeten vieren. Het wordt tijd dat we de Joden vooral vanuit een persoonlijke relatie, of op zijn minst vanuit een persoonlijke ontmoeting, deelgenoot gaan maken van de rijkdom die er is in Jezus de Joodse Messias en Verlosser."

"het is z'o onrechtvaardig wat er met het Joodse volk is gebeurd en dat hebben 'de christenen' gedaan." 

Wat ons als christenen te doen staat? "Radicale bekering en gehoorzaamheid", stelt Verwoerd. "Alleen in de weg van volkomen gehoorzaamheid en terugkeer naar God, naar Zijn wil en Zijn plan is er nog redding. Dit moet eerst plaatsvinden en daarna zal God ons Zelf aan hen die beschikbaar zijn, wijzen wat ze kunnen doen om straks niet beschaamd te hoeven staan, als Jezus terugkomt."

Waar de liefde van Wim voor het volk Israël vandaan komt? "De echte liefde voor het volk is vooral aangestoken door goede voorbeelden, zoals dat van de familie Ten Boom. Aan de andere kant is die liefde ook gegroeid uit een gevoel van het niet kunnen verdragen van onrechtvaardigheid. Het is zo onrechtvaardig wat er met het Joodse volk is gebeurd en dat hebben 'de christenen' gedaan. Hoe meer ik te weten ben gekomen over de geschiedenis, hoe meer ik hen ben gaan liefhebben. Bovendien is mijn Heiland Jezus voluit Jood. In het boek Openbaring openbaart Hij zich nog steeds als 'de Leeuw uit de stam van Juda' of anders gezegd 'de Joodse Leeuw'. En in het laatste hoofdstuk van de Bijbel zegt de Heere Jezus: "Ik, Jezus... Ik ben de Wortel en het Nageslacht van David...""

Dit is deel 2 van 3. Volgende week vertelt Wim over de bloedschuld van Europa en de gevolgen daarvan. 


Jodendom
- Joodse familie van dominee David Zadok vond zijn bekering vreselijk: "Ze hadden nog liever dat ik verslaafd raakte aan drugs"
- Lody van de Kamp vindt verhouding met islam minder ingewikkeld: "Jezus staat tussen het jodendom en het christendom in"
- Michaël viert als christen het Loofhuttenfeest: "Steeds meer christenen willen terug naar de Joodse en Bijbelse wortels"
- Wim Verwoerd ziet verband tussen christendom en Jodenvervolging: "Sommige naziwetten waren één op één gelijk aan kerkelijke wetten"
- Gertruud ziet hoogmoed als één van de grootste zondes steeds weer de kop opsteken: "God waarschuwt ons keer op keer"
Meer over Jodendom »

Wim Verwoerd
- Gods oordeel over Europa vanwege het vergieten van onschuldig bloed
- Dit is volgens Wim Verwoerd de grote misvatting over de Grote Verdrukking
- 70e jaarweek wordt vaak overgeplaatst naar de eindtijd: misplaatst?
- Video: Wim Verwoerd ontmaskert veelverspreide leugens over Israël
- Waarom kerk-zijn zonder Israël niet mogelijk is
Meer over Wim Verwoerd »

klik voor meer informatie over het boek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Kan me volledig vinden in Wim Verwoerd zijn artikel. Een aantal jaren geleden in de Utrechtse Dom deelgenomen aan een gezamenlijke openbare Schuldbelijdenis tegenover het Joodse volk. Persoonlijk ben ik er dan ook klaar mee en blijf niet hangen in dagelijks schuld gevoel. Maar nu nog in prediking in onze kerken---hoor daar zelden over.