cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homovlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2019 door ANP | NOS | NU.nl | COC

Honderden predikanten verzetten zich tegen homoseksualiteit in omstreden pamflet

Honderden protestantse predikanten en voorgangers hebben zich met het ondertekenen van de zogeheten Nashville-verklaring uitgesproken tegen lhbt'ers. Ze betogen dat het huwelijk alleen bedoeld is als verbond tussen één man en één vrouw.

De Nashville-verklaring is in 2017 in Amerika opgesteld, het pamflet waar nu de handtekeningen onder zijn gezet is een vertaling hiervan. In de Nashville-verklaring staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is.

Bijna alle ondertekenaars zijn aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook staat een aantal baptistenpredikanten op de lijst, onder wie Orlando Bottenbley. Vanuit de politiek hebben SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk. Ook de jongerenafdeling van de SGP heeft via voorzitter Willem Pos zijn steun betuigd.

Op sociale media krijgt het pamflet bijval, maar vooral heel veel kritiek. Verschillende predikanten en andere prominente protestanten zeggen het nooit te zullen ondertekenen. Bij de tegenstanders zitten ook mensen uit de kerkgemeenschappen die deels voor de verklaring zijn.

Belangenorganisatie COC Nederland vindt de orthodox-protestante ‘Nashville-verklaring’ schadelijk en onbarmhartig. “Het is een schadelijk document voor orthodox-protestante LHBT’s en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Oosenbrug roept orthodox-protestanten op om de verklaring niet te tekenen.

Klik hier voor de volledige Nashville-verklaring.

Lees hier de volledige verklaring van het COC.

Lees ook onze explainers:
- 5 Redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren.
- 7 Redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Dat niet alleen totaal geseculariseerde Nederlanders vol onbegrip op de Nashville verklaring hun gal spuwen, maar ook menig christen vind ik veelzeggend. Het valt me op dat met name uit EO-kringen distantie valt waar te nemen - en dat terwijl deze omroep ooit zelf hetzelfde geluid liet horen als deze verklaring. Tja! Zelf vind ik het een moedig stuk met een pastoraal en liefdevol naschrift. Kees van der Staaij en andere ondertekenaars die zoveel vuil over zich heenkrijgen: heel veel sterkte toegewenst!