cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
echtpaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 april 2018 door Sjoukje Dijkstra

De Marriage Course: een soort APK voor je relatie

In de kerk is het aantal scheidingen net zo hoog als daarbuiten, dat beaamt Dorine Sommer van Marriage Course. Volgens haar is de Marriage Course daarom vandaag de dag relevanter dan ooit. Zowel binnen als buiten de kerk.

Sjoukje Dijkstra
Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Eind maart presenteerde de organisatie, de resultaten van onderzoek door BARNA research naar de effecten van de Marriage Course wereldwijd. Marriage Course wordt geïnitieerd en uitgegeven door evangelisatie organisatie Alpha. Het onderzoek toont aan dat 99% van de deelnemers aangeeft dat de cursus positief effect had op hun relatie.

In 2017 werden er in Nederland ongeveer 150 Marriage en Premarriage Courses gegeven met in totaal meer dan 3100 deelnemers. “De Marriage Course wordt gegeven in allerlei kerkelijke denominaties. Dat vind ik zo mooi aan het materiaal, het overstijgt kerkmuren!,” vertelt Dorine Sommer. Sommer is relatiemanager van de Marriage Course bij Alpha Nederland.

Belonend
Buiten haar werk om is Sommer ook regelmatig betrokken bij een cursus. “Het is zo mooi om ook met eigen ogen te zien hoeveel een Marriage Course teweegbrengt bij deelnemers. Of je nu een geweldige relatie hebt of in een moeizame fase zit, de tijd die je voor elkaar maakt tijdens de Marriage Course maakt zoveel verschil!’ Ook de reacties van cursusleiders vindt Dorine heel bemoedigend. ‘Het leiden van een Marriage Course brengt cursusleiders zelf ook veel.” Het BARNA onderzoek laat zien dat kerk- en cursusleiders zelf ook erg enthousiast zijn over het effect van de cursus op deelnemers en de bredere gemeente.

Inclusief
Volgens Dorine Sommer komt het ook wel eens voor dat stellen meedoen die elkaar in het begin geen blik waardig keuren. Ze benadrukt daarbij dat de cursusleider geen therapeut is. “Soms zie je dan als cursusleider hoe de dynamiek bij zo’n stel helemaal verandert gedurende de avonden, dat is echt heel mooi om mee te maken!”

Veel stellen gebruiken de Marriage Course als een soort APK voor relaties. “Zo zijn er stellen die elke vijf jaar, of zelfs elk jaar, een Marriage Course volgen. Gewoon om scherp te blijven en steeds weer te investeren in wat je samen hebt.” Sommer: ‘Het is dus absoluut niet alleen voor mensen die in een moeizame fase in hun huwelijk zitten. Het is voor alle relaties goed. Dat is ook de kracht van de Marriage Course. Het is heel inclusief."

“Op het moment dat de communicatie verbetert, heeft dat gelijk effect”

Huwelijkstijd
Uit het wereldwijde onderzoek komt naar voren dat de onderwerpen waar stellen het meest op vooruitgaan, te maken hebben met communicatie. Circa 89% van de respondenten bespreekt nu - met dank aan de Marriage Course – hun issues open met elkaar. ‘Huwelijkstijd’ wordt wekelijks door 88% van de deelnemers samen gehouden en 85% zegt sinds de cursus beter naar hun partner te luisteren.

Verschillen
Volgens Sommer is het onderwerp ‘Conflictoplossing’ niet alleen relevant voor momenten dat het minder gaat. “Het gaat vooral om hoe je omgaat met verschillen. Leer elkaars verschillen te waarderen. Het flauwe is dat we op het moment dat we verliefd worden op elkaar, juist het ‘anders-zijn’ van de ander zo leuk vinden. Als je eenmaal in een duurzame relatie zit, dan zijn die verschillen vaak juist een bron van frustratie.”

Niet-christelijke stellen
Wereldwijd is ruim zeven procent van de deelnemers aan de Marriage Course niet-christelijk. Sommer schat in dat dit percentage in Nederland hoger ligt. “De Marriage Course wordt in Nederland regelmatig gegeven aan niet-christelijke stellen. Zo weet ik bijvoorbeeld van moslimstellen die de Marriage Course hebben gevolgd. Ook zijn er veel stellen, waarbij de een naar de kerk gaat en de ander niet.”

Het materiaal leent zich hierdoor dus ook voor een missionaire setting. Cursusleiders van de Marriage Course leggen duidelijk uit dat de Marriage Course gegeven wordt vanuit een christelijke overtuiging, maar dat het materiaal ook relevant is voor mensen die een andere (of geen) geloofsovertuiging hebben. Sommer vertelt: “Dit geeft cursusleiders de ruimte om bijvoorbeeld te vertellen welke rol God speelt in hun relatie, zonder dat dit iets normatiefs wordt richting de deelnemers.”

Ambitie
Ondanks dat de Marriage Course niet gericht is op evangelisatie heeft Alpha Nederland wel de ambitie om het percentage niet-christelijke deelnemers te verhogen naar 25 procent. Sommer licht toe: “De Marriage Course is geen Bijbelstudie over het huwelijk. Het bespreekt thema’s die in elke duurzame relatie spelen; communicatie, vergeving, seks etc. Dat maakt dat het relevant is, of je nu christen bent of niet. Daarom hopen we nog meer niet-christelijke stellen te kunnen inspireren met de Marriage Course. Een tijdje geleden sprak ik een niet-gelovig stel dat de Marriage Course volgde over hun ervaring. Zij vertelden dat ze het heerlijk vonden om zo gericht quality time aan elkaar te besteden en dat hun huwelijk, dat al goed was, dankzij de Marriage Course nu nog beter en leuker is.”

 “Dat cursusleiders de relevantie ervan inzien, is goud waard”

Wat Sommer ook als positief onderzoeksresultaat ziet, is dat de cursusleiders en de kerken zelf de Marriage Course als heel positief ervaren. Dat zij de relevantie ervan inzien is voor Sommer “goud waard”. “De cursusleiders zijn mijn helden! Ik ben heel dankbaar voor al die vrijwilligers die met zoveel enthousiasme en passie hiermee bezig zijn. Zonder hen zou het niet werken, ik kan moeilijk in mijn uppie door heel het land Marriage Courses organiseren.”

Vooroordelen
Ondanks alle positieve resultaten heeft de Marriage Course ook te kampen met vooroordelen. “Helaas is het soms nog een drempel voor stellen om zich op te geven voor een Marriage Course. ‘Wij hebben geen probleem hoor’, krijgen we bijvoorbeeld nog regelmatig te horen. Terwijl het juist zo mooi is om met je relatie en elkaar bezig te zijn, onafhankelijk van de staat van die relatie. Ook zijn mensen wel eens bang dat ze tijdens de bijeenkomsten in een groepsgesprek terecht komen waar ze allerlei persoonlijke zaken moeten bespreken. Dat is gelukkig niet het geval. De Marriage Course volg je echt met z’n tweeën, je spreekt alleen met je partner over de thema’s die langskomen. De bijeenkomsten voelen daarom, als het goed is, ook aan als een avondje uit.” 

Alpha Nederland wil door middel van producten en trainingen kerken helpen om mensen binnen en buiten de kerk te bereiken. “Dat is waar ons hart voor klopt. Voor de kerk in Nederland. In alles wat wij doen, willen we de lokale kerk helpen met de verwezenlijking van haar missie,” aldus Sommer.

Klik hier voor meer informatie over de Marriage Course. Wil je zelf een Marriage Course geven? Woon dan eerst een trainingsdag bij. De eerstvolgende vindt plaats op 9 september in Veenendaal. Op de website van Alpha Nederland, staan de data en locaties aangegeven. Liever eerst een cursus in je buurt volgen? Kijk dan op www.marriagecourse.nl.


Huwelijk
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Erica begon onvoorbereid aan haar huwelijk: "We hadden heel wat teleurstellingen kunnen voorkomen"
- Huwelijkscoach Bram luidt de noodklok over het christelijke huwelijk
- Te vroege seks is gevaarlijk voor je (latere) huwelijk
- Waarom trouwen veel christenen op jonge leeftijd?
Meer over Huwelijk »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Prachtig de mariage course. Maar als je lhbtqi + bent kun je er meestal niet aan mee doen. Zo jammer. Oja maar lhbtqi + is toch verkeerd en zondig ? Laat wie zonder zonde is de eerste steen werpen.