cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
sara-maria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 november 2022 door Sara-Maria Smit

Laten we minder zingen over de goede, ouwe Sint en meer over de Messias die écht komt

Mijn overgrootopa zei altijd: “Die ouwe Klaas hoef ik niet, maar zijn spullen zijn wel lekker”. Ik weet nog dat ik als vierjarige op schoot zat bij mijn opa en dat hij me uitdaagde: “als je op school bij die Klaas op schoot zit, moet je even aan zijn baard trekken…”.

Dat durfde ik niet, maar ik heb wel altijd geweten dat het een verklede man was. Ik zat op een christelijke basisschool, maar de meesten van mijn klas waren niet kerkelijk en veel van hen geloofden dat die man met de baard écht onze cadeautjes meegenomen had uit Spanje. Net als alle andere kinderen was ik best een beetje verlegen als ik naar voren moest komen, zo’n staf en mijter blijven indrukwekkend, maar… Ik denk dat ik me van binnen een beetje wijs voelde met mijn zes jaren. Het was een raar feest. Ik wist namelijk zeker dat ik de waarheid kende en de rest nog niet.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Sara-Maria Smit
- Waarom ik 'dol ben' op de scheppingsorde
- Mag ik als vrouw hier wel onderwijzen?
- Waarom ik mensen blijf aanspreken met 'u'
- Ik verlang naar de wederkomst (maar waarom eigenlijk?)
- Het hele Evangelie in een van de meest gebruikte begrafenisteksten
Meer over Sara-Maria Smit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

w
Beste Maria,Het heeft jaren geduurd voordat ik kon zien in deze Nederlandse traditie wat jij ziet, helemaal mee eens.Een straat vol met wachtende gezinnen op die tot Bisschop verkleede man en zijn assistenten. Toch namen sommigen een evangelisatiefolder van mij aan, nadat ik ze had gevraagd:" kent u ook die andere goed Heilig man"?