cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. van der Sluijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 juli 2022 door Dr. C. A. van der Sluijs

Stop met ridiculiseren en bagatelliseren van de leer van de uitverkiezing

Zonder namen te noemen stel ik vast dat de leer van de verkiezing voor de zoveelste keer wordt geridiculiseerd en gebagatelliseerd. Men dient dan echter voor de zoveelste maal te bedenken dat men dan de leer van de Bijbel en van de Reformatie ondergraaft. Een uiterst bedenkelijke ontwikkeling.

Calvijn gaat van de rechtvaardiging terug op de wortel; de uitverkiezing, en vooruit naar de vrucht: de heiligmaking. Die heiligmaking staat in het perspectief van de ‘dubbele predestinatie’. Nadrukkelijk stel ik dat de dúbbele predestinatie, namelijk de verkiezing én de verwerping Calvijns leer van zonde en genade kwalificeert. Als men de dubbelheid in de predestinatieleer van Calvijn niet onderschrijft, loopt men de kans de hele leer van Calvijn te ontwrichten. Dan lopen de begrippen ‘zonde’ en ‘genade’ gevaar andere contouren aan te nemen en de inhoud daarvan verschuift navenant van het theologische naar het antropologische. Met andere woorden: de leer van God loopt gevaar te worden vermenselijkt! Dit raakt dan uiteraard de leer van de rechtvaardiging én van de heiliging. Alles hangt nu eenmaal met alles samen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Uitverkiezing
- Refodominee diep beledigd door lezing HHK-predikant: "Hij betovert onze jongeren"
- HHK-predikant wijst op reformatorisch probleem: “Dominees prediken levensgevaarlijke dwaling”
- HHK-predikant creëert op subtiele wijze zélf een Evangelie met kleine lettertjes
- “Levensgevaarlijke dwaling” in reformatorische gezindte: 4 ervaringsdeskundigen
- Een boodschap voor wie lijdt onder “misleidende prediking” in reformatorische gezindte
Meer over Uitverkiezing »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Jezus zei: komt allen tot mij die vermoeid en belast zijt. Hebben we daar echt een reformatorische zuivere preek in de lijn van Calvijn en de Dordtse Leeregels nodig? Is het echt nodig dat wij de triniteit zuiver krijgen verkondigt krijgen? Is het echt nodig overal de juiste theologische verhoudingen te bewaken? Inclusief het immer dreigende uitverkoren tot een eeuwig verderf? Snapt u zelf niet dat de gelovigen in de kerk met dit soort kretologie alleen maar meer belast wordt en daarmee het zicht op Jezus kwijt raken?