cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. J. M. J. Kieviet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 september 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. Kieviet: "Kerkgangers staan met de deurknop in de hand om de CGK te verlaten"

“Als we op deze voet verdergaan hebben onze kerken geen bestaansrecht meer.” En: “Broeders en zusters staan op het punt om de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) te verlaten.” Deze ernstige woorden komen uit de mond van ds. J. M. J. Kieviet, emeritus-predikant te Renswoude. Hij is één van de opstellers van de Verklaring van gevoelen. Met drie collega’s deelt hij zijn zorgen over de huidige ontwikkelingen binnen de CGK. Komende zaterdag vindt een belangrijke bezinningsbijeenkomst plaats.

“Het bevestigen van vrouwelijke ambtsdragers gaat zeer tegen de traditie van onze kerken in”, onderstreept ds. Kieviet. Hij vindt dat de samenwerkingsgemeenten die vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee principieel buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt verwacht dat zij zich houden aan de meest strikte kerkorderegels. Dat zijn in deze kwestie die van de CGK.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De zorg van deze broeders begrijp ik wel. Het is verdrietig voor hen om in de diverse reacties op hun ‘Verklaring’ te moeten lezen, dat zij kerkscheurend bezig zouden zijn.

Goed, dat het op zaterdag een bijeenkomst wordt van gebed en verootmoediging. Om te voorkomen, dat het toch een bijeenkomst van klaagzangen wordt, raad ik de broeders oprecht aan om aan het begin uitgebreid stil te staan en te zingen van de rijkdom, dat we Christus mogen kennen: Hem Die ons verlost door Zijn bloed en vernieuwt door Zijn Geest.