cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
GerGem-dominees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 mei 2021 door Redactie

Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?

Jaarlijks verkeren de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) enkele dagen in spanning. Op die dagen worden er toekomstige dominees toegelaten tot de Theologische School. De GerGem heeft in Nederland 63 predikanten en 150 kerkelijke gemeenten. Het predikantekort is al lange tijd een hoofdpijndossier. Hoe word je dominee in de GerGem? CIP.nl legt het graag uit aan de hand van gesprekken met ingewijden en curatorium-voorzitter ds. A. Schreuder.

Het curatorium valt onder de generale synode, het hoogste orgaan van de GerGem. Zij zijn als zogenaamd ‘deputaatschap’ verantwoordelijk voor de opleiding van de aanstaande predikanten. De negen curatoren (zes dominees en drie ouderlingen) bepalen wie wel en wie niet wordt toegelaten tot de Theologische School om zich voor te bereiden op het predikantschap. Vorig jaar werden drie ouderlingen toegelaten tot de Theologische School om in de toekomst als predikant te kunnen dienen binnen de GerGem. Jaarlijks worden er met ongeveer twintig kandidaten toelatingsgesprekken gevoerd. De overgrote meerderheid (ongeveer 90 procent van de kandidaten) wordt tijdens de curatoriumvergaderingen afgewezen. Commentaren in de media laten zien dat de werkwijze van het curatorium jaarlijks ook vragen oproept. Dit artikel moet meer inzicht geven over het toelatingsproces.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Zestien mannenbroeders afgewezen door curatorium GerGem
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden
- Velen in ons kerkverband zetten vraagtekens bij toelatingsbeleid GerGem-predikanten
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Als vrouw reageer ik op al deze informatie. Het enige wat ik hierover wil opmerken is dat wij als gemeenten behorende tot de Gereformeerde Bond, rijk gezegend zijn met predikanten, die in het verleden door het curatorium van de GG afgewezen werden maar door de Heere zelf tot "het werken in Zijn wijngaard" zijn geroepen. Als de Heere een geopende deur geeft kan niemand die sluiten! Openbaring 3 vers 8.