cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 mei 2021 door Piet van Midden

Een los 'Nieuw testamentje' is zonde tegen het gebod God lief te hebben met je verstand

Binnenkort breken de examens van de middelbare scholen aan. Een tijd met nogal wat stress. Wij hebben hier thuis een examenklant en het kan geen kwaad af en toe mee te kijken. Mijn vrouw en ik hebben de taken verdeeld: zij kijkt mee met Engels, Wiskunde en Economie en ik met Schei- & Natuurkunde en Nederlands.

Leuk om te zien wat je ooit zelf op je bordje kreeg. Ik ben al veel meer vergeten dan ik ooit nog zal bijleren. Misschien moet ik juist afleren me daar druk om te maken. Ooit kende ik een paar honderd verschillende spijkerschrifttekens uit m’n hoofd en kon een gewone Babylonische tekst redelijk goed lezen. Ik heb het na m’n doctoraal niet meer bijgehouden en het is in een diep moeras weggezakt. Is het daarmee nutteloos geweest? Nee, natuurlijk niet. Het is een onderdeel van m’n denken geworden, al kan ik niet precies het nut ervan verwoorden. Ik had het alleen niet direct nodig voor m’n vervolgstudie. Het is een spijkerhard beginsel: use it or lose it.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als het om kennis van de bijbel gaat, dan zou heel Nederland zich allang in zak en as bekeerd hebben. Helaas; het tegendeel is waar. Het lijkt er meer op, dat het echte geloof afneemt met de toename van schriftgeleerdheid, per abuis "theologie" genoemd. Waar heden ten dage het aantal Christus-gelovigen in rap tempo toeneemt zijn nauwelijks bijbels voorhanden en doet men het met het simpele, vaak slechts door "leken" doorgegeven mondelinge evangelie en houdt men stand in grote verdrukking. Ik lees hier alleen maar elitaire Piet-praat. Jammer!