cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 april 2021 door Patrick Simons

In Nederland ontstaan twee werelden: wanneer grijpt de overheid in?

RVS. Het staat voor roestvrij staal, maar ook voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, een minstens zo robuust gegeven. Nu moet ik bekennen dat mijn veren bij woorden als ‘volksgezondheid’ en ‘landsbelang’ al snel omhoog gaan staan. Het zijn begrippen zonder duidelijk profiel, die gevaarlijk kunnen uitgroeien in de mond van mensen die verzot zijn op macht. Zoals ook het woordje ‘plicht’ in dat vreselijke liedje dat ik vroeger al weigerde te zingen: ‘Het is plicht dat iedere jongen voor de onafhankelijkheid van zijn geliefde vaderland zijn beste krachten wijdt.’ ‘Plicht’ krijgt daarin gevaarlijke vormen. Je hoeft het woord nooit uit te leggen. Zoals ook ‘vaderland’ zomaar een eng woord kan worden. Hoeveel jongens zijn er niet gesneuveld vanwege hun ‘plicht’? Ik blijf nog steeds graag op mijn hoede.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Even over de titel: "... : wanneer grijpt de overheid in?". Nee, alsjeblieft niet; de overheid bewijst keer op keer meer schade aan te richten dan goed te doen. Ik zou willen zeggen; wat de overheid aanraakt verandert doorgaans niet in goud, maar in stront! En als het om tweedeling of crisissen in de samenleving gaat, dan is dat iets dat (bewust of onbewust) door diezelfde overheid wordt gecreëerd.