cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 maart 2021 door Patrick Goede

Theoloog Alain Verheij niet blij met 'eerbiedskapitaal': "God wordt er afstandelijker door"

Theoloog Alain Verheij is niet tevreden over de terugkeer van het zogenoemde 'eerbiedskapitaal' in de nieuwe Bijbelvertaling. Sinds 2004 was deze hoofdletter voor de derde persoon enkelvoud van God niet meer in de Bijbel te vinden (Hij), maar nu keert deze dus terug. "Ik ben het er niet mee eens. Ik vind God er afstandelijker door worden. In plaats van een personage in jouw verhaal wordt Hij iemand die er hoog boven zweeft."

De vrouwensynode die onlangs felle kritiek uitte op de terugkeer van het eerbiedskapitaal in de Bijbel, stelt dat dit een "patriarchaal Godsbeeld" in stand houdt. Op welke manier kijkt de theoloog naar God? "God is mannelijk en vrouwelijk. De mens is beelddrager van God. Alleen een man was niet genoeg. God omhelst de hele menselijkheid. Als je naar de Drie-eenheid kijkt zie je dat het Hebreeuwse woord voor 'Geest' vrouwelijk is. Er zijn mensen die zeggen: 'Zie je, in de Drie-eenheid is ook al die mannelijkheid en vrouwelijkheid van God vervat.' In de Bijbel zie je ook een paar kleine verwijzingen naar de vrouwelijkheid van God waarbij de mannelijkheid tekort schiet om de grootsheid van God te laten zien."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Video's
- Volgens boer Bert staat Nederland in brand: "Dit heb ik in veertig jaar boer zijn nog nooit meegemaakt"
- David de Vos sprak mensen met zelfmoordgedachten: "Zij hebben in hun wanhoop alle opties al afgevinkt"
- In Hengelo wordt er voor de boeren gebeden: "Maar ik vind dat ze nu te ver gaan"
- Ds. M.M. van Campen: "De Heilige Geest houdt geen rekening met door mensen gemaakte muren"
- Waarom onzekerheid volgens theoloog Rikko Voorberg noodzaak voor iedere christen is
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En dan ben ik het weer niet eens met Alain. Het is toch wel erg ver gezocht dat dat hoofdlettertje je hele Godsbeeld (oeps, hoofdletter), af hangt van die hoofdletter. Persoonlijk vind ik het het lezen in de bijbel ten goede komen.