cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 januari 2020 door Willem J. Ouweneel

Was de verboden vrucht in het paradijs een druif?!

We zijn eruit! De verboden vrucht in het paradijs was helemaal geen appel (dat idee ontstond door een oude verwarring: het Latijnse malum betekent zowel ‘het kwade’ als ‘appel’), ook niet een banaan (zoals de Koran beweert), ook niet een vijg (zoals men wel eens dacht vanwege de schorten van vijgenbladeren waarmee Adam en Eva zich bekleedden), ook niet een granaatappel, ook niet tarwe, en zelfs niet een of andere psychedelische paddenstoel (zoals allemaal beweerd is).

Nee, het zou wel eens een druif geweest kunnen zijn! Dat is een oude joodse suggestie. Rabbi Meir, een leerling van rabbi Akiva, zei al dat de verboden vrucht een druif was (zie de Talmoed: traktaat Berachot 40a en Sanhedrin 70a)! De Zohar (Noach 73a), het boek van de Kabbala, zegt dat Noach probeerde de zondeval ongedaan te maken door met een heilige bedoeling wijn te maken (maar het liep ónheilig af; Gen. 9:20-23). Een midrasj (Beresjit Rabbah op Gen. 3) zegt dat de vrucht een druif was, misschien een geperste druif (eveneens als zinspeling op de wijn). En dan is er nog het derde boek Baruch, oftewel de Griekse Apocalyps van Baruch, dat een christelijk boek is óf een joods boek met christelijke invoegsels. Daar lezen we in hoofdstuk 4 dat een van de zeven aartsengelen, Satanaël (die na zijn val nog slechts Satan heette), in de hof van Eden de wijnstok plantte om Adam en Eva ten val te brengen. Tijdens de zondvloed ging de hof van Eden ten onder; maar één scheut van de wijnstok overleefde en werd door Noach teruggevonden. En dan horen we hetzelfde als wat ik zojuist al noemde: Noach probeerde van die wijnstok toch iets goeds te maken, maar dat mislukte.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Mooie gedachte en omschrijving.

Luc de Vries, Maassluis.