cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
corona christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron

Het kabinet komt vanwege de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus met een harde lockdown die gaat gelden tot zeker 14 januari. Dit nieuws houdt uiteraard ook christelijk Nederland bezig. We zetten een aantal reacties van christenen op een rijtje.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie: Ik vind het lastig om nog wat hoopvolle woorden te vinden voor wanhopige ondernemers en ook jongeren die ten einde raad zijn. Maar laten we proberen elkaar weer vast te houden zoals we dat vaker hebben gedaan in deze crisis. En ik put hoop uit de kern van Kerst: God is erbij.

Gert-Jan Kats, burgemeester Veenendaal: Aan de kerken en geloofsgemeenschappen heb ik gevraagd om de diensten en vieringen digitaal te organiseren. Juist in deze tijd van Advent en Kerst is de ontmoeting en samenkomst wezenlijk! Maar het vermijden van contact is echt noodzakelijk.

Marten Visser, directeur GlobalRize: Er is geen zekerheid dat Omikron tot grote extra problemen gaat leiden. Dan al wel grondrechten zo drastisch beperken? Liever niet, kabinet! 

Laten we proberen elkaar weer vast te houden zoals we dat vaker hebben gedaan in deze crisis. En ik put hoop uit de kern van Kerst: God is erbij.

Marijn Krooneman, PKN-predikant: Je hoort in het nieuws wél dat het nieuwe virus besmettelijker is, maar niet dat het minder ziekmakend is. Steeds meer onderzoeken wijzen dat uit.

Bart Wallet, historicus: Hele diepe zucht. Morgen toch maar geplande tentamens voor volgende week om gaan bouwen naar take-home open-boek tentamens. Second-best voor studenten, zodat hun voorbereiding niet tevergeefs is.

Elsbeth Gruteke, PKN-predikant: De kluizenaar in mij is gelukkig, de extravert wat minder.

Simon van Groningen, voorganger: De maatschappij is ernstig ziek.

Els van Veen, huisarts: Angst is een slechte raadgever. Regering, VWS, OMT en RIVM hebben in maart 2020 een lockdown afgekondigd. Toen de schade door het virus meeviel is het volk nooit gerustgesteld. Steeds een paniekknop opnieuw indrukken werkt averechts.

Anne Borkent, pastor: "Het vaccin herkent de Omicron variant niet meer." Even later: "Daarom is het beste om te vaccineren of te boosteren, tegen de Omicron variant." Ligt dit aan mij of spreekt Van Dissel zichzelf tegen in de persconferentie?

A. C. Uitslag, CGK-predikant: Wat ik me weleens afvraag: hebben de leden van het OMT zelf ook al corona gehad?

Aan de kerken en geloofsgemeenschappen heb ik gevraagd om de diensten en vieringen digitaal te organiseren. Juist in deze tijd van advent en kerst is de ontmoeting en samenkomst wezenlijk!

Martin Visser, econoom en journalist Financiële Telegraaf: Vanavond met kerkbestuur besloten dat onze diensten vanaf morgen alleen maar online zijn. Zo jammer van het kinderkerstfeest :-( Opnieuw met de kerstdagen achter een schermpje: “Komt allen tezamen, jubelend van vreugde”.

Robert Plomp, blogger en columnist: "Het is de schuld vh kabinet want die waren te laat met de boosters, dus houd ik me niet aan de maatregelen" = "De brandweer kwam te laat met bluswater dus blijf ik lekker in mijn brandende huis barbecuen".

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Heerlijk die bijdrage van Van Dissel tijdens de perconferentie. Zelden grotere nonsens gehoord: uw 2 prikken werken niet tegen Omikron. Neem dus een derde van hetzelfde, dat helpt. En bent u niet gevaccineerd, neem dan de eerste twee, dan werken ze wel. 

Maurits Potappel, promovendus TU Kampen: Het slechte nieuws is dat we een harde lockdown ingaan. Het goede nieuws is dat we meer tijd en rust hebben om te lezen.

Matthijs Haak, GKv-predikant: Knoop doorgehakt over kerkdienst morgenochtend. Aangemelde leden gaan we afzeggen. Aanwezig: minimale bezetting en enkele leden van kring ivm vertrek van een gezin. Verdrietig. Met het oog op de persconferentie en maatregelen willen we verantwoordelijkheid nemen.

Marcel Sarot, hoogleraar: Ik heb begrip voor de lockdown, maar niet voor het feit dat deze vandaag overhaast wordt aangekondigd en morgen ingaat. Het verhaal van Jaap van Dissel klonk mij in de oren als: "Wij weten nu nog niet meer dan afgelopen dinsdag, maar worden wel steeds zenuwachtiger."

Toen de schade door het virus meeviel is het volk nooit gerustgesteld. Steeds een paniekknop opnieuw indrukken werkt averechts.

Leon van Steensel, muziekjournalist en publicist: De zorgen zijn er om overbelasting van de zorg. Die zorgen zijn terecht. De besmettingscijfers van Omikron verdubbelen per 48 uur in sommige landen. Als de zorg overbelast raakt, vallen er hoe dan ook meer doden. Triage. Dus hou op over "ja maar Omikron is niet zo dodelijk."

Rik de Jong, ouderling: Tot 14 januari het onderwijs dicht ook echt. Er waren immers nog niet genoeg leerachterstanden, vereenzamingen en sociale ontwrichtingen. Volkomen proportioneel en doordacht voor de lange termijn.

Ruurd Ubels, journalist Nederlands Dagblad: Corona is de spiegel waarin we ons eigen gedrag zien. En dat ziet niet best uit.

Maarten Neuteboom, docent Universiteit Leiden: Lockdown. Uitzichtloosheid dreigt; de wereld blijkt niet maakbaar, ook niet door overheid en wetenschap. Maar laat ons niet leven als mensen zonder hoop. Geen duister toevoegen aan de donkerte. Kijk eens naar deze oude kunst over pandemieën: men biedt hulp en er schemert Licht.

Rutger van den Noort, columnist: Het zal best wel ernstig worden, maar de kernvraag blijft gewoon: “hoeveel wil je doen voor kwetsbare mensen die waarschijnlijk schade gaan krijgen van corona” versus andere ziektebeelden plus de rest van de gezonde samenleving. Ik vind dit disproportionele maatregelen.

Daniël van Deutekom, influencer: Van Dissel beweerde glashard dat we nog niet weten hoe schadelijk omicron is. Dat weten we wel. Het is zeer mild. Ze negeren dit bewust. Angst verhoogt het draagvlak voor deze controledrang. De hele onderbouwing was "we nemen 't ergste scenario aan".

"Het vaccin herkent de Omicron variant niet meer." Even later: "Daarom is het beste om te vaccineren of te boosteren, tegen de Omicron variant."

Jaap Dekker, hoogleraar bijbelonderzoek & christelijke identiteit TU Kampen: Een intelligente lockdown (wie hoor je daar nog over trouwens?) zou het onderwijs zoveel mogelijk ontzien.

Bert Thönissen, theoloog en liturg: Nou weet u waarom, zegt Rutte nadat Van Dissel uitgesproken is. Nou niet dus. Zijn slaapverwekkende betoog was geenszins overtuigend. Het kabinet volgt slaafs het OMT-advies. Deze nieuwe harde lockdown staat mijns inziens niet in verhouding tot het mogelijke gevaar van Omikron.

Kees Hendriksen, fractieassistent ChristenUnie Almere: Ik snap Jaap niet. Of ik heb niet goed geluisterd. "Vaccinaties lijken niet te helpen tegen Omikron." Paar zinnen later: "Haal die booster. En als je nog niet gevaccineerd bent: laat je vaccineren, want dat helpt tegen Omikron."

Carlijn Niesink, fractievoorzitter ChristenUnie Leeuwarden en jongerenwerker: Nee Mark, het wordt niet saaier voor jongeren. Het wordt zwaarder! Een groot verschil! Ik maak me grote zorgen om mijn tieners en jongeren. Hoe gaan we deze generatie redden en hoop bieden?

Laurens Sok, medewerker communicatie Kom over en Help en presentator Family7: Laten we dit als christenen vooral delen na de persconferentie. "Kerst is het feest van Hoop en Licht in de wereld." Woorden waar we echt iets mee kunnen.

Martin Klerx, ondernemer: Om niet toe te hoeven geven dat het late boosteren de lockdown heeft veroorzaakt zegt Rutte eigenlijk met verwijzing naar Denemarken dat boosteren niet de oplossing is.

Ik maak me grote zorgen om mijn tieners en jongeren. Hoe gaan we deze generatie redden en hoop bieden?

Gert-Wim Dubbeldam: Ik hoop echt van harte dat kerken zich niet weer uit zogenaamde 'solidariteit' aan gaan passen en weer over gaan tot alleen online diensten. Nu maar eens duidelijk maken dat IRL diensten essentieël zijn. En ja, zoals we al tijden doen, met in achtneming van de basismaatregelen.

Harco Ploegman, redacteur Nederlands Dagblad: Heel goed dat kabinet nu lockdown aankondigt, maar het zou wel echt goed en eerlijk zijn geweest als nu gezegd was: we passen de strategie aan omdat we anderhalf jaar te laat hebben ingegrepen en we hebben daarvan geleerd dat je er op tijd bij moet zijn.

Enrico Kolk: Zwabberbeleid.

Ada Jansen: Morgen is iedereen in de meest essentiële Winkel uitgenodigd, met basis maatregel, het Brood des Levens, wijn en melk is zonder geld en zonder prijs te koop.

John Jacobs: Opvallend dat Van Dissel expliciet negeert dat immuniteit tegen coronavirussen afneemt in de tijd. Dit blijkt uit diverse studies bij SARS2 en ook bij andere coronavirussen. Vaccins geven tijdelijk persoonlijke bescherming. Dat is mooi, maar onvoldoende.

Lees ook: Nederland opnieuw in lockdown: Digitale kerstdiensten op komst?

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
- Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Let ook op wat niet in de persconferentie gezegd wordt. Bijvoorbeeld: vanuit Zuid-Afrika wordt al vanaf november jl geroepen dat de Omikron-variant mild is.
Vakanties
Hier adverteren?