cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alie Hoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 november 2020 door Jeffrey Schipper

Arts Alie Hoek heeft een boodschap voor complotdenkers: "Vaccinatie is een cadeau van God"

“Bij vaccinatie wordt gebruik gemaakt van wat God in de schepping heeft gelegd, namelijk het aanmaken van antistoffen. Een verzwakt virus wordt toegediend zodat het lichaam er antistoffen tegen gaat maken. Een cadeau van God”, zegt Alie Hoek-van Kooten. Vanwege haar medische achtergrond weet de arts hoe noodzakelijk vaccinatie is om virussen te bestrijden. CIP.nl sprak met haar over het toekomstige vaccin tegen corona, complottheorieën en Godsvertrouwen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Op de vraag of Hoek zich zou inenten bij de komst van een vaccin twijfelt zij niet. “Ik zou me meteen laten vaccineren. Ik behoor nu eenmaal tot de zeventigplussers. Maar ook als ik een twintiger zou zijn kies ik voor vaccinatie. Een vaccin is volgens mij de enige manier om de epidemie de kop in te drukken.”

"Baudet vergeet dat vaccinatie niet puur voor jezelf is, maar ook om anderen te beschermen. De stellingname van Baudet vind ik dan ook vrij egoïstisch."

En toch zijn mensen bezorgd, bijvoorbeeld over de snelheid waarmee het vaccin wordt ontwikkeld en straks beschikbaar is.
“Zo’n grote pandemie heb ik nog nooit meegemaakt. Ik neem aan dat de farmaceutische fabrieken om die reden alles uit de kast hebben gehaald om een vaccin te ontwikkelen. Er zijn enorm veel mensen op gezet. Een onzorgvuldig proces en twijfelachtig vaccin kunnen ze zich niet permitteren. Dat zou leiden tot enorme schadeclaims. En alles wordt geprotocolleerd gedaan. Het vaccin wordt getest op levende cellen, dieren en mensen die heel goed gevolgd worden. Als er een probleem optreedt wordt een onderzoek meteen stopgezet zoals we hebben kunnen zien in de media en het gaat pas weer verder als blijkt dat dat probleem niet door het vaccin is veroorzaakt. Ik heb dan ook veel vertrouwen in de ontwikkeling van een vaccin.”

Politicus Thierry Baudet zei onlangs dat hij het vaccin niet tot zich gaat nemen om dat hij “voldoende vertrouwen heeft in zijn immuunsysteem”. Hoe beoordeelt u zo’n opmerking?
“Baudet heeft makkelijk praten. Hij loopt niet zo’n groot risico als zieke en oudere mensen. Hij vergeet bovendien dat vaccinatie niet puur voor jezelf is, maar ook om anderen te beschermen. Als ik straks ben ingeënt kan ik mensen in mijn omgeving niet besmetten. De stellingname van Baudet vind ik dan ook vrij egoïstisch.”

Ik merk dat veel mensen het een eng idee komen dat er een middel in hun lichaam wordt gespoten waarvan ze niet weten wat er precies in zit.
“Die inenting is op dezelfde leest geschoeid als andere inentingen: je spuit een onderdeel van het virus bij iemand in, waarna het lichaam er antistoffen tegen aanmaakt waardoor het virus wordt bestreden. Dit gebeurt bij talloze andere ziekten op deze manier. Maar we leven nu in een digitaal tijdperk. Mensen die wantrouwend in het leven zijn ontwikkelen een complottheorie, die vaak op het eerste oog nog best goed in elkaar zit ook. En dan denkt iemand al gauw: het zou best waar kunnen zijn. Tegen de groep Viruswaarheid zou ik willen zeggen: neem eens een kijkje op de intensive care. Hoe kun je dan nog ontkennen dat corona bestaat of beweren dat het maar een griepje is? Zonder vaccin en maatregelen hebben, vallen er tienduizenden doden meer dan nu het geval is.”

"De komst van een vaccin is voor mij juist een teken van Gods voorzienigheid waar met dankbaarheid gebruik van mag worden gemaakt."

U woont in de Biblebelt. Een deel van de reformatorische gezindte is principieel kritisch tegenover vaccinatie en benadrukt het vertrouwen op God. Hoe sterk leeft die gedachte?
“Dat speelt in de rechterflank van de behoudende kerken nog steeds. Dan beweert men bijvoorbeeld: ‘We willen niet op Gods voorzienigheid vooruitlopen.’ Dat heb ik nooit begrepen. De komst van een vaccin is voor mij juist een teken van Gods voorzienigheid waar met dankbaarheid gebruik van mag worden gemaakt. In het bestrijden van ziektes liep de Heere Jezus tijdens de omwandeling op aarde voorop. En ziektes voorkomen lijkt mij een kwestie van gezond verstand. In Deuteronomium 22 vers 8 staat: Wanneer u een nieuw huis bouwt, moet u op uw dak een borstwering maken, zodat u geen bloedschuld op uw huis laadt, wanneer iemand eraf valt.”

Verschillende christenen merken dat we in het rijke Europa zijn doorgeslagen in het bestrijden van het coronavirus. Alsof ziekte geen onderdeel is van Gods gebroken schepping. Door die grote fixatie op gezondheid kan een leven in vertrouwen op God uit zicht verdwijnen, zo wordt gesteld.
“Vertrouwen op God en een vaccin kan samengaan. Gods voorzienigheid werkt door onze verantwoordelijkheid heen. Een bekende uitspraak van Calvijn. Mensen kunnen wel zeggen dat wanneer God besloten heeft dat ik ziek word die ziekte toch wel zal plaatsvinden, maar het probleem is dat we Zijn besluiten niet kunnen nagaan en God ons aanspreekt op onze verantwoordelijkheid.”

De VVD denkt hardop na over een indirecte verplichting van het vaccin. Denk aan het weigeren van mensen die niet zijn ingeënt. Hoe kijkt u hiertegen aan?
“Zeker 60 tot 70 procent van de Nederlandse bevolking moet gevaccineerd zijn om het virus te laten uitdoven. Als een grote groep mensen zich niet laat vaccineren heeft dat dus consequenties. In die zin kan ik mij voorstellen dat dat het moeilijk zal zijn als grote groepen ongevaccineerde mensen bij elkaar komen. Maar het is de toon die de muziek maakt. Als je zegt. ‘Jullie zijn niet gevaccineerd, eigen schuld dikke bult’ lijkt mij dat niet gepast. Maar als de nadruk ligt op het beschermen van kwetsbare mensen klinkt het al heel anders.”

"Dat je een middel krijgt toegediend waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om het virus tegen te gaan zou ik gerust een cadeau van God willen noemen."

Wat kunt u ter overweging meegeven aan christenen die nog niet zeker weten of ze zich willen laten vaccineren?
“Bij vaccinatie wordt gebruik gemaakt van wat God in de schepping heeft gelegd. Dat je een middel krijgt toegediend waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om het virus tegen te gaan zou ik gerust een cadeau van God willen noemen. We hoeven ziektes niet over ons heen te laten komen.

Ik hoorde ooit een wijs en fictief verhaal over een man die dreigde te verdrinken. Een boot passeerde hem en riep hem op om in de boot te komen. De man weigerde want God zou hem hebben laten zien dat God hem zou redden. Even later kwam er een helikopter. Opnieuw wees de man een hulpvraag af, verwijzend naar God die hem zou redden. Uiteindelijk is hij toch verdronken. Bij de hemelpoort aangekomen zei de man tegen God dat Hij toch beloofd had dat hij niet zou verdrinken? Waarop God zei: ‘Ik heb eerst een boot en toen nog eens een helikopter gestuurd, maar je hebt mijn redding niet aangenomen.’”

Dus de vlag kan uit als het vaccin er eenmaal is?
“Jazeker, maar er zijn nog heel veel open eindjes. We hebben met een nieuw virus te maken. Maken we voldoende antistoffen aan? Hoe lang blijven de antistoffen in ons lichaam? Gaat het virus zich muteren waardoor de vaccinatie snel is uitgewerkt? Het is echt nog afwachten of het vaccin voldoende effectief zal zijn.”

De arts wijst ook op de verantwoordelijkheid die mensen hebben ten opzichte van het milieu. “Het coronavirus is hoogstwaarschijnlijk overgesprongen van een dier op een mens. Als we niet goed omgaan met het milieu kunnen virussen die nu nog verborgen zijn in de natuur wellicht ook overspringen van dier op mens en zich wereldwijd verspreiden. Als we onze levensstijl niet aanpassen kunnen we wachten op een volgend nieuw ziekmakend virus.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Vaccinatie
- Waarom ik als christen mijn kinderen niet heb laten vaccineren
- Kees van der Staaij: "Denk goed na over het wel of niet nemen van een vaccin"
- Het coronavaccin komt eraan: reden om te juichen?
- Deze drie keuzes moet je maken als je je laat vaccineren als christen
- Is vaccineren een gebaar van naastenliefde? Drie christenen geven antwoord
Meer over Vaccinatie »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Ik vind het kwalijk als een arts mensen wegzet als 'complotdenkers' als zij een vaccinatie niet zien als 'een geschenk van God', maar zich serieus afvragen welke stoffen er in het lichaam terechtkomen. Er zijn gelukkig velen die een gezond wantrouwen voelen jegens een in supersnel tempo ontwikkeld vaccin, waarvan op de langere termijn niet duidelijk is welke aandoeningen zich kunnen openbaren.

De geschiedenis kent voorbeelden van in recordtempo vaccineren, plus de gevolgen. We mogen best terughoudend zijn.