cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
verpleeghuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 mei 2020 door Patrick Simons

Kerkdienst Goeree-Overflakkee níet de bron van corona-uitbraak

De uitbraak van het coronavirus in een verpleeghuis op Goeree-Overflakkee werd niet veroorzaakt door een kerkdienst. Tot voor kort werd aangenomen dat het coronavirus zich door een kerkdienst snel kon verspreiden in verpleeghuis Nieuw Rijssenburgh in Sommelsdijk. Er stierven in het verpleeghuis 22 mensen aan corona. Uit onderzoek blijkt nu dat de corona-uitbraak niet begon met de kerkdienst. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Leendert Jan Lingen.

Word ook lid

Het virus greep eind maart snel om zich heen in het verpleeghuis en er vielen veel dodelijke slachtoffers. Vanaf het begin werd een besloten kerkdienst eerder die maand aangewezen als het moment waarop het virus zich verspreid zou hebben. Er werd destijds in de Lukaskapel van het ouderencomplex een speciale avondmaalsviering georganiseerd waarbij tientallen mensen aanwezig waren. Uit onderzoek van zorgkoepel CuraMare, Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond blijkt nu echter dat dit niet het begin was van de uitbraak van het coronavirus op het Zuid-Hollandse eiland. Sterker nog: waarschijnlijk was het virus eind februari al onopgemerkt aanwezig, is de conclusie.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat het virus in verschillende variaties aanwezig was bij bewoners en medewerkers van het verpleeghuis. Dat betekent dat mensen niet zijn besmet door één bron en ook niet op hetzelfde moment. Wel is het nog steeds mogelijk dat de bewuste kerkdienst één van die momenten is geweest. Men vermoedt dat het virus zich daarvoor al sluimerend verspreidde over het eiland. Toen kort na de kerkdienst de uitbraak zichtbaar werd, wees men al snel naar die kerkdienst. Maar die conclusie is dus te voorbarig geweest, zo blijkt uit het onderzoek.

Eerder vertelde dominee Leendert Jan Lingen, die voorging tijdens de bewuste dienst, dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen waren. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam greep destijds de gebeurtenissen in het verpleeghuis aan om te pleiten voor een totaalverbod op religieuze samenkomsten. “Eén van de grootste besmettingshaarden in mijn regio is ontstaan tijdens een kerkdienst”, zei hij er destijds over.

Kerken worden vaker genoemd als brandhaard voor het coronavirus. In andere landen hebben kerken dan ook een behoorlijk grote rol gespeeld in de verspreiding van corona. Zo wist het virus dankzij drukbezochte diensten in Zuid-Korea snel om zich heen te grijpen en veel slachtoffers te maken. Ook een Franse kerk kwam in het nieuws omdat het coronavirus tijdens een door hen georganiseerde internationale conferentie uitbrak. De predikant van de kerk werd zelf ziek en kreeg te maken met bedreigingen.

In Nederland wordt de link tussen kerkdiensten en de verspreiding van het virus regelmatig gelegd. Maurice de Hond stelde eerder dat kerken een grote rol speelden in de verspreiding van het virus. Volgens hem gedijt het virus goed in slecht geventileerde ruimtes waar sprake is van een lage luchtvochtigheid. Met name oude kerkgebouwen zijn daar een voorbeeld van. De Hond zei dat het virus zich eerst verspreidde door carnaval. “Vervolgens werd die besmetting met name via het bezoek aan rooms-katholieke kerken over de rest van de katholieke bevolking verspreid”, aldus De Hond. “In Nederland is er dankzij de Biddag voor Gewas en Arbeid op 11 maart vervolgens de Biblebelt aan toegevoegd.”

Lees hier de conclusies van het onderzoek.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het was dus niet de bron. Maar ondertussen wel afgeven op kerken en samenkomsten en roepen dat die dicht moeten. Het zou aan de kerken liggen. Lijkt mij op de een of andere manier toch beïnvloed door Satan, de tegenstander.