cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 april 2023 door Patrick Goede

Forensisch onderzoek naar financiën Hillsong door accountantskantoor: "Geen onwettig gedrag"

Een forensisch onderzoek naar de financiën van Hillsong Church door accountantskantoor Grant Thornton ondersteunt de beschuldigingen dat het in Australië gevestigde netwerk van megakerken of zijn personeel zich schuldig heeft gemaakt aan 'onwettig gedrag' niet.

De beschuldigingen dat fondsen zijn verduisterd, zijn volgens het bureau het gevolg van een 'misverstand' dat in een 'kerkelijke context' zou moeten worden besproken. In een vertrouwelijke brief aan Hillsong Church op 30 maart, die anoniem is gedeeld met The Christian Post, zegt Prolegis Lawyers dat het uitgevoerde onderzoek door Grant Thornton 'geen ondersteuning biedt voor beschuldigingen dat er onwettig is opgetreden door entiteiten die de naam Hillsong of haar personeel gebruiken'. 

Prolegis Advocaten is een gespecialiseerd advocatenkantoor dat juridische diensten verleent aan 'liefdadigheidsinstellingen, non-profitorganisaties en filantropie'.

Een rechtszaak die in augustus 2022 in Australië werd aangespannen namens Hillsong-medewerker Natalie Moses met betrekking tot de Wet op Eerlijk Werk, beweert dat Hillsong donaties heeft verduisterd en "grote schenkingen" deed aan oprichter Brian Houston, zijn familie en andere kerkleiders. Er werd destijds opgemerkt dat de Australian Charities and Not-for-Profits Commission de kerk al sinds maart 2022 onderzocht om te verifiëren of de kerk in overeenstemming handelde met de Australische voorschriften voor de werking van liefdadigheidsinstellingen.

Witwassen
Een klokkenluidersrapport, dat werd voltooid in oktober 2022 en voor het eerst openbaar werd gemaakt op 9 maart door het Australische parlementslid Andrew Wilkie, beweert verder dat Houston en andere leiders, onder wie de nieuw aangestelde Global Senior Pastor Phil Dooley, zich bezighielden met het witwassen van geld, belastingontduiking en een soort koopwoede die "een Kardashian nog in verlegenheid zou brengen".

'Grant Thornton heeft ons onlangs een samenvattend rapport verstrekt van hun onderzoek op dit gebeid. De feitelijke zaken die in het samenvattende rapport zijn vastgesteld, ondersteunen de beweringen dat er sprake is geweest van onwettig gedrag door entiteiten die de naam Hillsong of haar personeel gebruiken niet', vertelt Prolegis Advocaten de kerk in de brief. Ook kwamen er in het rapport geen feiten aan het licht die het niet nakomen van verplichtingen als geregistreerde liefdadigheidsinstelling ondersteunen, meldt het advocatenkantoor.

Kerkelijke context
'Het samenvattende rapport toont aan dat de vermeende aanklacht een misverstand weerspiegelt over de feitelijke omstandigheden, de details van transacties of de regelingen in het algemeen. Sinds de beschuldigingen in augustus 2022 werden geuit, zijn er nog meer beschuldigingen uiteengezet in materiaal dat is ingediend in het parlement', vervolgt de brief. 'Sommige van die beschuldigingen overlappen met de beschuldigingen in het arbeidsconflict. Andere zijn nieuw. Onze eerste observatie met betrekking tot de beschuldigingen die in het ingediende materiaal als onwettig worden aangemerkt, is dat ze geen betrekking hebben op onwettig gedrag.'

'De meeste beschuldigingen lijken verband te houden met de vraag of historische uitgaven gepast zijn binnen een kerkelijke context. Dat is een discussie die redelijkerwijs in een kerkelijke context zou moeten plaatsvinden. We zijn ons ervan bewust dat de geuite zorgen nu onderdeel zijn van een zorgvuldig en methodisch onderzoek door de bevoegde toezichthouder, de ACNC', aldus Prolegis Advocaten. 'Op het juiste moment, als de zaken eenmaal vergevorderd zijn met de ACNC, zou Hillsong in staat moeten zijn om hierop publiekelijk en gedetailleerd antwoord te geven.'


Hillsong Church
- Openbaar aanklager: Brian Houston verdoezelde misbruikzaak om Hillsong te beschermen
- Ex-Hillsong pastor Carl Lentz beweert seksueel misbruikt te zijn als kind en ontkent misbruik oppas
- Ex-Hillsong pastor Carl Lentz: "Ik sta niet langer in de bediening"
- Wat is er aan de hand bij Hillsong? Een reconstructie
- Bestuur Hillsong kwam pensioenpakket overeen met Brian en Bobbie Houston van ruim twee ton op jaarbasis
Meer over Hillsong Church »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen