cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 oktober 2022 door Redactie

Volgens Thierry Baudet is het christendom een religie voor losers: "Altijd maar dat kruis en dat lijden"

‘Hier helpt misschien alleen nog gebed.’ Het is de reactie van ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers op Thierry Baudet. Opnieuw weet de Forum voor Democratie-leider namelijk alle aandacht op zich te vestigen. In een online interview van een klein uur stelt hij daarin onder meer onomwonden in samenzweringstheorieën te geloven. Ook zei hij dat de wereld geregeerd wordt door reptielen en noemde hij het christendom een "religie voor losers".

Het betreft een interview met de website Geopolitics and empire. Delen van het interview worden verknipt op social media verspreid, maar het gehele interview is ook online terug te kijken. “Ik ben een conspiracy theorist”, is Baudet duidelijk in het vraaggesprek. “Ik geloof dat we worden bestuurd door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen.” Nationale politici horen daar volgens de FVD-leider niet bij. Die zijn daar te stom voor, vindt de politicus. Met de uitspraak verwijst Baudet naar David Icke, een Britse schrijver die de complottheorie de wereld inbracht dat we door reptielachtige aliens worden bestuurd die zich vermommen als mensen.

Complottheorieën
Baudet lijkt de laatste jaren steeds vaker naar complottheorieën te grijpen. Zo beweerde hij eerder dit jaar al dat de beruchte aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten helemaal niet door de moslimterroristen van Al Qaida zijn gepleegd. Hij stelde dat de aanslag door de Verenigde Staten zelf is gepleegd en noemde het daarom ook een false flag operatie. Dat herhaalde hij deze week in het interview. Verder zette hij openlijk zijn vraagtekens bij de uitkomsten van het MH17-onderzoek waaruit naar voren kwam dat dit vliegtuig door een Russische raket is neergehaald. De coronapandemie was volgens de FVD-leider slechts een opmaat naar een totalitaire wereldstaat waarbij de mensheid wordt gecontroleerd door enkele wereldleiders en het vaccin is in zijn ogen gif.

‘Dit wordt inderdaad te gek voor woorden’, reageert Segers. ‘Hier helpt, ben ik bang, de rede ook niet meer. Hier helpt misschien alleen nog gebed.’

De laatste tijd neemt Baudet het voortdurend op voor de Russische president Vladimir Poetin. Hij stelde onder meer dat hij hoopt dat de Russen de oorlog winnen en dat hij het “fantastisch” vindt dat er iemand als Poetin bestaat die het op durft te nemen tegen het Westen. In het interview met Geopolitics and empire deze week zegt hij dat de militaire operatie van Poetin nu al een succes is: “Daarmee heeft hij er namelijk voor gezorgd dat het beest haar ware gezicht laat zien. Als hij wint, betekent dat ook het verlies van de globalistische beweging, van het Amerikaanse rijk.”

“Ik denk dat ik de enige ben die me zo durft uit te spreken”, zei Baudet verder in het interview. "Ik ben de enige die zegt: Poetin is een held en hij moet winnen. We alles doen wat we kunnen om hem te steunen. Hij vecht namelijk ons gevecht."

Christendom
En daar blijft het niet bij. De FVD-leider deed namelijk ook enkele bijzondere uitspraken over het christendom. De afgelopen jaren liet Baudet zich regelmatig positief uit over het christendom. Zo stelde hij eens dat Jezus Christus zijn grote Voorbeeld was en sprak hij zich meermaals uit als een voorstander van de christelijke cultuur. Ook pleitte hij voor een herwaardering van het christendom in Europa. Hij noemde het "de bron van wie wij zijn" en betitelde het christendom als het fundament van zijn revolte. 

Toch maakte hij ook al vanaf het begin duidelijk dat hij niet zoveel had met dat wat de kern van het christendom is. Het toekeren van de andere wang, een Bijbels principe dat door Jezus zelf als opdracht werd meegegeven, vindt hij maar niks, zo zei hij eerder. 

Tijdens het interview van deze week herhaalde hij dat laatste en deed hij er zelfs nog een schepje bovenop. Zijn flirt met het christendom lijkt hij definitief achter zich te hebben gelaten. “Het christendom heeft een gebrek aan mannelijkheid”, stelde de FVD-leider toen dat onderwerp ter sprake kwam. Het is veel te veel een religie voor losers, een ideologie voor losers. De andere wang toekeren, altijd maar dat kruis en dat lijden. Ik bedoel: waar zijn de successen? Waar is het gevecht?” Even later voegt hij daaraan toe: “Ik ben eigenlijk meer een heiden” 

Veel reacties
Er wordt logischerwijs veelvuldig gereageerd op de woorden en het interview van Baudet. Ook christenen spreken zich daarbij uit. Zo citeert CU-leider Gert-Jan Segers de woorden van Baudet dat we geregeerd worden door kwaadaardige reptielen en dat het gek is dat hij de enige is die zulke dingen zegt. ‘Dit wordt inderdaad te gek voor woorden’, reageert Segers. ‘Hier helpt, ben ik bang, de rede ook niet meer. Hier helpt misschien alleen nog gebed.’

'De ideeënwereld die Baudet hier tentoonspreidt, is simpelweg een gevaar voor onze samenleving.'

‘Ik ben deze man zo zat’, reageert Leendert Weggeman van SGP-Jongeren. ‘Wat mij betreft schorsen we hem voorgoed. Gevaar voor onze democratie.’ Ook Rody van Heijst, de landelijke voorzitter van de SGP-Jongeren, reageert afkeurend op de woorden van Baudet: ‘Terwijl Baudet “Putin is a hero and he must win” uitspreekt, schieten, de beelden uit Boetsja door m’n hoofd. Meedogenloos en compleet losgezongen van de werkelijkheid.’ Frans de Lange, operationeel directeur van internetzendingsorganisatie Global Rize en voormalig burgemeester van Elburg: ‘Iemand enig idee welke geest er in deze man is gevaren?’

Hoogleraar Joodse geschiedenis Bart Wallet heeft een heel ander idee vanwaar de woorden van Baudet vandaan komen. ‘Evil reptiles, waar zou dat nu weer vandaan komen?’, vraagt hij zich af op Twitter. ‘Recycling van een oude antisemitische trope: joden als reptielen (slangen, hagedissen) die samenwerken in een wereldwijd complot. De ideeënwereld die Baudet hier tentoonspreidt, is simpelweg een gevaar voor onze samenleving.’ In dit artikel licht Wallet uitgebreid toe hoe we Jodenhaat vandaag de dag kunnen herkennen.

Predikant Mark de Jager verwijst naar G.K. Chesterson: ‘Een belangrijk punt van Chesterson is dat je geen redelijkheid moet gebruiken tegenover waanzin. De waanzinnige is immers redelijk in het extreme van zijn gesloten wereldbeeld. Dus het is beter om Baudet te negeren, en te bidden dat hij snel de juiste hulp vindt.’

Bovenstaand bericht werd besproken in de Cvandaag podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 7:50

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Gebed voor Baudet is nodig. Maar waar zeker ook gebed voor nodig is, is de Christenunie. Een partij die volledig lijkt mee te gaan in de agenda van de wereldse duisternis.