cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 oktober 2022 door Redactie

Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'

Nu de herfst is begonnen, klopt het coronavirus steeds nadrukkelijker op de deur. De pandemie gaat daarin de deuren van de kerk niet voorbij. Daarom nemen verschillende kerken alweer voorzorgsmaatregelen om oudere en kwetsbare kerkgangers te beschermen. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) kwam daartoe dinsdag met een nieuwe handreiking voor coronamaatregelen.

Het CIO staat namens de kerken in nauw overleg met de overheid over de te volgen koers als het gaat om coronamaatregelen. Omdat er in de winter een flinke toename van het aantal coronabesmettingen wordt verwacht, heeft de overheid de organisatie gevraagd om een nieuwe handreiking te maken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de winter. De overheid heeft dit overigens aan alle maatschappelijke sectoren gevraagd. CIO heeft deze handreiking dinsdag gepubliceerd.

4 scenario’s
De handreiking houdt rekening met 4 verschillende scenario’s waarbij er pers scenario adviezen worden gegeven over maatregelen. Het betreft basismaatregelen, preventiemaatregelen, interventiemaatregelen en noodremmaatregelen. Men gaat hierbij uit van de vier fases die op de Coronathermometer van de overheid worden onderscheiden. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verhoogde deze thermometer van het eerste naar het tweede niveau.

In de inleiding van de handleiding geeft CIO aan waar de handreiking zich in het bijzonder op richt: ‘Aandachtspunten zijn het zo lang mogelijk voorkomen van sluitingen (lockdown) en extra aandacht voor kwetsbare groepen.’ Daarmee doelt men op eenzaamheid bij jongeren, ouderen en andere groepen in kwetsbare posities, zo legt de organisatie uit.

‘Het ligt op de weg van de kerk om bijzondere aandacht te geven aan kwetsbare personen in kerk en samenleving’, schrijft het CIO. ‘Hierbij valt onder andere te denken aan activiteiten voor jongeren en mogelijkheden voor ontmoeting voor diegenen die hieraan behoefte hebben. Dit vraagt om maatwerk naar doelgroep, tijd en plaats.’

‘Haal een vaccin’
In de handreiking wordt aandacht besteed aan algemene aandachtspunten. Daarbij geeft men onder meer het advies om extra aandacht te besteden aan ventilatie en een zorgvuldige communicatie naar de verschillende doelgroepen binnen de kerk.

Daarbij worden de basisadviezen weer van belang. Opvallend is dat deze basisadviezen van de overheid zijn veranderd. Handen wassen en hoesten en niezen in elleboog zijn gehandhaafd. Daarnaast zijn er echter nieuwe adviezen bijgekomen. Bij klachten is het advies nu niet alleen thuis blijven, maar ook testen. Ook ventileren is toegevoegd. Het meest opvallend is echter het nieuwe basisadvies om te vaccineren: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik', staat er tussen de basisadviezen van de overheid die het CIO heeft overgenomen in haar handreiking. 

In de handreiking heeft men tal van praktische adviezen voor kerken opgenomen die per fase worden onderscheiden. Lees hier de hele handreiking.


Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het spijt me zeer. Men hoeft mij niet te vragen te prikken..

Ook de kerk niet.