cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Wopke Hoekstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 augustus 2022 door Redactie

Hoe Gert-Jan Segers en andere christenen reageren op stikstofuitspraak CDA-leider Hoekstra

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers heeft op zijn uitlatingen gereageerd.

Voorafgaand het ministersoverleg zei premier Mark Rutte al "staatsrechtelijke vraagtekens" te plaatsen bij de uitlatingen van de CDA-leider, die vrijdag zijn standpunt overigens wel herhaalde. "Het moet geen gewoonte worden", zei Rutte. Hoekstra is immers ook minister (van Buitenlandse Zaken), en het kabinet moet over het algemeen hetzelfde standpunt uitdragen. Zo ontsloeg Rutte voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer toen zij kritiek uitte op de coronapas. In het regeerakkoord is de deadline van 2030 afgesproken. Rutte wil daar niet van afwijken.

'De ChristenUnie zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we ons als rentmeesters voor de natuur inzetten en we die verantwoordelijkheid niet alleen bij de boeren neerleggen.'

Reactie Gert-Jan Segers
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert via Twitter: 'We zitten op dit moment in een beladen debat over stikstof, over zorg voor de natuur en over een nieuw, hoopvol perspectief dat er moet komen voor onze boeren en ons platteland. De gemoederen zijn overal in het land en ook in Den Haag flink opgelopen en daar komt nu het interview met CDA-leider Hoekstra bij. Juist vanwege al die emotie en de zeer begrijpelijke zorgen is er onder leiding van Johan Remkes een intensief gesprek gestart dat nu zonder taboes verder moet worden gevoerd.'

'Dat gesprek moet de ruimte krijgen om te kunnen slagen', zo vervolgt de voorman van de christelijke regeringspartij. 'De ChristenUnie zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we ons daarbij als rentmeesters voor de natuur inzetten en we die verantwoordelijkheid niet alleen bij de boeren neerleggen, maar eerlijk verdelen over de samenleving. En we zullen ons als ChristenUnie meer dan ooit hard maken voor een eerlijke beloning van boeren en een hoopvolle toekomst van ons platteland.'

De 'begrijpelijke zorgen' waar Segers het over heeft, werden onlangs via Cvandaag verwoord door de christelijke boer Bert de Wilde: “Op ons bedrijf hebben we een relatief groot natuurgebied aangelegd landbouw om te zetten in natuur. We zijn duidelijk op de goede weg. Het stuit mij ontzettend tegen de borst dat men in Den Haag leugens verkondigt. Helaas worden er complottheorieën verkondigd, maar ik kan niet langer ontkennen dat complottheorieën uitkomen. Ik ben blij dat wij kunnen terugvallen op ons geloof in Jezus Christus. Onze toekomst is veilig in Zijn handen." Lees hier het volledige interview met de boer uit Twente.

De Tweede Kamer komt vervroegd terug van reces om over de kwestie te spreken. Het debat staat dinsdag op de agenda.

Cvandaag zet een aantal reacties van christenen op een rijtje naar aanleiding van de onrust die na Hoekstra's uitspraken is ontstaan:

'Iedere keer als ik denk, misschien toch een betrouwbare partij het CDA dan gebeurt er weer iets waardoor ik denk: nee, toch niet.'

Michael Theuns, lijsttrekker CDA Limburg: Blij met deze woorden van Wopke Hoekstra! En nu ook waarmaken! Herstart het stikstofproces, haal de doelen voor 2030 en de KDW uit de wet, kom snel met geld voor koopkrachtherstel en breng de onhoudbare migratiestroom fors omlaag om draagvlak te houden voor echte vluchtelingen!

Rody van Heijst, landelijk voorzitter SGP-jongeren: Het CDA lijkt langzaam weer bij zinnen te komen. Dat is mooi en werd tijd. Het is nu vooral zaak om de rug recht te houden in dit kabinet. Of om met CDA termen te spreken: nu doorpakken!

Elsbeth Gruteke, PKN-predikant en EO-presentator: Iedere keer als ik denk, misschien toch een betrouwbare partij het CDA dan gebeurt er weer iets waardoor ik denk: nee, toch niet.

Mathijs van der Tang, voorzitter SGP-jongeren Vallei & Rijn: Heb geen vertrouwen in de huidige koerswijziging van het CDA. Als het straks BBB en andere rechtse partijen succesvol wind uit de zeilen heeft genomen en de kiezers zijn gesust heeft Hoekstra de vrijheid om alsnog te tekenen bij het kruisje.

Johan de Leeuw, oud-bestuurslid SGP-jongeren: Wopke heeft een avondje in het SGP-programma zitten bladeren zo te lezen?

'Zul je net zien, een remonstrant die z'n vrije wil uitoefent en direct barst de bom. Dat laat het nut van ouderwets gomarisme nog maar eens zien.'

Nico Schipper, senior strategisch communicatieadviseur en woordvoerder: Hoekstra doet een poging weer op te staan, maar heeft niet in de gaten dat hij zo steeds wankeler op z’n benen komt te staan. Het is de verkeerde boodschap op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats.

Sjaak van 't Kruis, PKN-predikant: De partij die het lukt om op werkelijk ieder cruciaal punt de verkeerde afslag te nemen. Electoraal gezien lijkt me dit een ramp en de boeren zijn er niet mee geholpen.

Mark de Jager, PKN-predikant: Zul je net zien, een remonstrant die z'n vrije wil uitoefent en direct barst de bom. Dat laat het nut van ouderwets gomarisme nog maar eens zien.

Pieter Brands, fondsenwerver en ondernemer: Uitspraken van Wopke Hoekstra geven mij en heel veel andere CDA-leden weer wat vertrouwen dat we de goede kant op gaan: die van het gezonde boerenverstand, innovatie kracht (geen sanering!) en verbinding met CDA-achterban/kiezers.

Kees van Daalen: NOS meldt dat Wopke Hoekstra constateert dat de verbinding met de samenleving aan het wegvallen is. Hij vindt dat alles in het werk moet worden gesteld om die verbinding weer te herstellen. Moedig en nodig, sterke actie wat mij betreft.

Bert Boll: Vroege verkiezingsstunt. En als de verkiezingen voorbij zijn draaien ze nog sneller om dan een blad aan een boom.

Wilma van Meerten-de Jager: Heel die stikstofwet moet van tafel af!

Huib Geertsema: Segers staat nu helemaal in een spagaat. Ook het CDA loslaten, zoals eerder al de SGP of voluit voor links kiezen. CU66 of die C maar weer eens gaan herstellen. Wat wordt het Gert-Jan? Kies je voor D66 en GL of kies je voor de eigen boeren en burgers?

Ruud Agterberg: De ChristenUnie gaat altijd mee met de meerderheid. Een echt trouw schoothondje.


Stikstofcrisis
- Christelijke partijen reageren hoopvol na stikstofrapport: "Het moet niet gaan om een heilig jaartal"
- Zouden christenen wel of niet mee moeten doen aan boerenprotesten?
- Protestboeren naar de mond praten met Bijbelverhaal is ongepast
- Stikstofmaatregelen houden de gemoederen flink bezig: hoe reageren we als christenen?
- Christelijke boer wantrouwt het kabinet: “In Den Haag worden leugens verkondigd”
Meer over Stikstofcrisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Seegers verdedigd hier het gesprek dat wordt gevoerd door Remkes, Dat zegt dus genoeg over de mind-set in het geheel. Blijkbaar is de slager die zijn eigen vlees keurt een meer dan goede optie die alle kans verdient. Rentmeester voor de natuur? Wellicht kunnen er wat vragen gesteld worden over de uitstoot in Rotterdam, Amsterdam en Beverwijk? Het is in alle opzichten duidelijk dat de boeren niet de oorzaak zijn maar tot zondebok worden gemaakt. De roverheid wil de grond voor eigen gewin, niets anders. Wat was ook alweer de betekenins van de C?