cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong pastor Phoenix
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2022 door Patrick Goede

Hillsong Phoenix splitst zich af na vertrek Brian Houston en onenigheid met wereldwijd bestuur

De pastor van Hillsong Phoenix, Terry Crist, heeft een oproep tot onderzoek gedaan naar het bestuur van Hillsong Church wereldwijd. Afgelopen zondag kondigde Crist aan zijn kerk officieel af te scheiden van Hillsong na onenigheid over hoe Hillsong bestuurd moet worden, hij zei dit alles in het licht van het recente ontslag van oprichter Brian Houston. 

"Er zijn meerdere redenen waarom we niet zo door kunnen gaan, de grootste reden is het verliezen van het vertrouwen dat het overkoepelende bestuur ons kan blijven leiden als kerk", vertelde Crist afgelopen zondag. Hij en zijn vrouw spraken in 2016 met Hillsong af dat ze zich af konden splitsen van de kerk als gemeente wanneer Brian Houston de globale kerk niet langer zou leiden.

"In het afgelopen jaar, nadat bekend werd in welke zonde Hillsong New York leefde en er onderzoek werd gedaan naar seksueel misbruik en financieel mismanagement, moedigde ik het bestuur aan om de resulaten van dit onderzoek in een bepaalde vorm openbaar te maken. Namen uit het onderzoek zouden geredigeerd kunnen worden zodat er een vorm van bescherming zou zijn. Zo zouden we blijk van transparantie en het nemen van onze verantwoordelijk kunnen geven. Maar om de een of andere reden werd dat verzoek afgewezen."

Gebroken hart
Toen informatie uit het rapport begon uit te lekken en publiekelijk werd, koos Hillsong ervoor om de eigen merknaam te beschermen. Voorgangers moesten allerlei geheimhoudingsdocumenten tekenen. "Sommigen van ons konden dat niet naar eer en geweten doen", vertelt Crist.

Hij kreeg afgelopen week van het bestuur te horen dat het 'alles of niets' zou zijn als hij met zijn gemeente nog bij Hillsong wilde horen. "We moesten het overkoepelend bestuur onze kerk laten leiden en onze gebouwen in bezit geven, of we moesten weg. Ik heb besloten om weg te gaan. Mijn hart is gebroken."

Tot slot verontschuldigt Crist zich voor iedereen die het slachtoffer is geworden van de misstanden binnen Hillsong. "Ik toon berouw voor mijn eigen ambitie om voor God iets groots te doen ten koste van de mensen die juist de missie van God zijn. Het is niet makkelijk om een voorganger en dienstknecht te zijn. Ik heb het soms verkeerd gedaan en dat belijd ik nu."


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
Meer over Hillsong Church »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
- concurrentiebeding

- geheimhoudingsverklaringen

- merknaam beschermen

- gebouwen in bezit nemen

Het wordt de Heilige Geest ook niet echt makkelijk gemaakt op deze manier.