cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong pastor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2022 door Patrick Goede

Hillsong pastor in Dallas nam ontslag na beschuldiging van verkrachting

Voormalig pastor Reed Bogard, van het inmiddels ter ziele gegane Hillsong Dallas, nam in januari 2021 ontslag. Een intern onderzoek van Hillsong Global wees twee weken later uit dat de getrouwde vader van drie kinderen beschuldigd werd van verkrachting van een junior staflid met wie hij jaren daarvoor in Hillsong New York een affaire had gehad. 

Het desbetreffende junior staflid wil persoonlijk niet dieper ingaan op de gebeurtenissen rond haar en de voormalig pastor. Ze probeert haar leven weer op te pakken en zegt tegen de Christian Post dat wat ze in het onderzoeksrapport heeft aangegeven, het enige is dat ze erover kwijt wil.

Het junior staflid vertelde senior stafleden dat de eerste keer dat ze seks had in de auto van Bogard na een avond uit, zonder haar toestemming had plaatsgevonden. De senior stafleden stelden Hillsong Global op de hoogte, die vervolgens het New Yorkse advocatenkantoor Zukerman Gore Brandeis & Crossman in september 2020 inschakelden om onderzoek te doen. De resultaten van dit onderzoek mocht de Christian Post (CP) inzien.

Gepaste consequenties
Leiders van Hillsong waren jaren eerder al op de hoogte van de seksuele activiteiten tussen de twee, maar besloten destijds geen onderzoek te doen. De kerkleiders gingen er vanuit dat de relatie met "overeenstemming van beide kanten" was ontstaan en op die manier golden er ook "gepaste consequenties" voor beiden, bleek volgens CP uit het onderzoek.

De relatie tussen de twee begon in september 2013 en duurde tot januari 2014. "Destijds liet de kerk niets los over de details van de affaire en deskundigen werden niet op de hoogte gebracht van de zaak", laten de onderzoekers weten. Volgens voormalig pastor Brian Houston, die vorige week ontslag nam als Global lead pastor van Hillsong, was hij bij de aanstelling van Bogard als pastor van Dallas in 2019 niet op de hoogte van de beschuldiging van verkrachting. 

Volgens de onderzoekers is er ook geen melding gedaan bij de politie van de beschuldigingen. Onlangs verzwaarde de staat New York de celstraffen voor verkrachting nog van maximaal 20 jaar voor tweedegraagds verkrachting en 10 jaar voor derdegraads verkrachting.

Geen commentaar
Volgens de onderzoekers is het "erg lastig zo niet onmogelijk" om te achterhalen of de initiële seksuele activiteiten met wederzijdse toestemming of met een blijk van afkeuring door het junior staflid hebben plaatsgevonden. Zukerman Gore Brandeis & Crossman wilden verder niet reageren op het onderzoek.

Bogard is inmiddels werkzaam als directeur business development van Keller Williams in Michigan. Hij laat aan CP weten: "Ik heb geen commentaar. Ik ga hier niets bespreken. Ik heb niets meer met Hillsong van doen. Ik ben daar al een jaar geen onderdeel meer van."

Toen Brian en Bobbie Houston de Hillsong Dallas kerk sloten in april 2021 werd er wederom met geen woord gerept over de beschuldiging van verkrachting in de richting van Bogard.

Wel zei Brian Houston destijds: "Het was erg teleurstellend om erachter te komen dat hoewel sommigen de Bogards als toegewijde voorgangers zagen, anderen te maken kregen met leiderschap dat niet aan de standaard van Hillsong voldeed. Ik wil de eerste zijn die mijn excuses aanbied aan de mensen die teleurgesteld en gekwetst zijn, ik bid dat God heling en genezing brengt."

Rapport
De zoon van Brian Houston, Ben Houston, was ten tijde van de affaire verantwoordelijk voor Hillsong LA en daarmee formeel de baas van Bogard. Hij laat weten dat de voormalig pastor na het bekend worden van zijn affaire voor een periode van 8 tot 12 maanden geschorst werd en dat deze sanctie werd opgelegd door het bestuur van Hillsong wereldwijd. Bogard ontving in die periode ook therapie. Nadien werd Bogard dus weer aangesteld en zelfs gepromoveerd tot pastor in Dallas. 

In het onderzoek komen verder details naar voren over de eerste geheime en nachtelijke afspraak tussen Bogard en het junior staflid. Beide versies verschillen maar volgens de onderzoekers was Bogard door een jury waarschijnlijk veroordeeld voor verkrachting, met name omdat er sprake was van een machtsrelatie. 


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
Meer over Hillsong Church »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen