cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast

"Deze man moet weg. Zo snel mogelijk", stelden diverse betrokkenen onlangs over ds. W. P. van der Aa. De PKN-predikant maakt zich al zo'n dertig jaar schuldig aan machtsmisbruik. Tot frustratie van de slachtoffers is de dominee nog altijd actief binnen de kerk en als godsdienstdocent op een school. Is het tijd voor actie? CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper besprak de kwestie in de CIP Podcast.

Schipper: "Naar buiten toe zegt Van der Aa te hebben geleerd van zijn fouten en schuld te hebben beleden. Maar richting slachtoffers heeft hij nooit persoonlijk sorry gezegd. In het verleden liet Van der Aa in een persoonlijk gesprek met een van de slachtoffers weten dat hij nergens spijt van heeft. In antwoord op de vraag: ‘Heb je in het verleden iets verkeerd gedaan?’, luidde zijn antwoord: nee. Naar eigen zeggen heeft hij naar eer en geweten gehandeld. Dit vernam ik vol ongeloof, nadat ik eerder de heftige verhalen van vijf betrokkenen aanhoorde. Dit toont ook aan dat deze predikant een persoonlijkheidsprobleem heeft.

Van der Aa zet 'pionnen' in uit zelfverdediging. Zo heeft hij een preekregelaar van zijn positie gehaald en ingeruild voor iemand die tot zijn 'kamp' behoorde. Laten we er niet omheen draaien: we hebben hier te maken met een kleine dictator. In het protestantse DNA zit te weinig activistenbloed om een grootschalig protest op te starten. De gemiddelde kerkganger is te fatsoenlijk om de man publiekelijk aan te pakken. Dat is slecht nieuws voor de slachtoffers die strijden om rechtvaardigheid in deze kwestie."

Het machtsmisbruik binnen de PKN kwam ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 26:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen