cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2021 door Jeffrey Schipper

Franse christenen werden bedreigd door moslims: islamofobie of terechte constatering? - CIP Podcast

In Parijs is een groep christenen tijdens een traditionele jaarlijkse processie ernstig bedreigd door een groep moslimjongeren. Ze dreigden de katholieken onder meer de keel door te snijden. In de CIP Podcast legt redacteur Patrick Simons uit waarom het belangrijk is om te spreken over 'moslimjongeren' in plaats van 'jongeren' en waarom het gevaarlijk is om dergelijke berichtgeving te bagatelliseren.

Simons: "Allereerst zie ik nog steeds bij media de angst om te benoemen dat de daders moslim zijn. Veel media hebben over dit incident bericht en dan gaat het over ‘een groep jongeren’, terwijl die gasten letterlijk over keel doorsnijden en de Koran begonnen. Dat zal geen Jehova’s getuige zijn of een ouderling uit de gereformeerde gemeente in Nederland buiten verband onder het kruis. Er is schijnbaar angst om het beestje, of het beest, bij de naam te noemen. Moslims. Het zijn moslims. Het zijn bij dit soort incidenten vrijwel altijd moslims."

Hij citeert NRC-journalist Karel Smouter: 'Ik deed eens onderzoek naar de overeenkomsten tussen orthodoxe moslims en christenen. het zal je verbazen over hoeveel zaken ze hetzelfde denken. Lijkt me eerder narcisme van de geringe verschillen, zoals Freud dit gedrag ooit duidde. (...) Zowel historisch als in het heden is de mythe van het christendom als geweldloos versus de gewelddadige islam een enorme gotspe ja. Je kunt hoogstens zeggen dat een christen die zich van geweld bedient direct in tegenspraak met de naamgever van zijn godsdienst handelt.'

Simons vervolgt: "Alsof het christendom op dit moment in de wereld net zo gewelddadig zou zijn als de islam? Doe eens normaal zeg. Ik zal je de feiten noemen anno 2021: de islam is de grootste veroorzaker van religieus geweld, christenen zijn het grootste slachtoffer van religieus geweld. Dat is geen sentiment, dat zijn cijfers. Natuurlijk, dit gebeuren in Frankrijk is niets vergeleken met het religieus geweld in andere delen van de wereld van moslims naar christenen. Maar doen alsof christenen net zo erg zijn is echt ongehoord. Te bizar voor woorden.

Tot slot; als we beide religies toch willen vergelijken laten we dan naar de grondleggers kijken: Mohammed was een krijgsheer, Jezus was een vredebrenger."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 17:40

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: Hoe komt christenvervolging in Bangladesh tot uiting?
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik vind dit gewoon schandalig wat daar is gebeurt.maar yeshua komt spoedig