Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?

Dagelijks leven25 november 2021 Ben Kruzins
Australië

"Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat." Ben Kruzins is voorganger van een baptistengemeente in Nieuw-Zuid-Wales, Australië. Hij ziet in premier Andrews van de deelstaat Victoria "een tiran in de maak" die controle wil verkrijgen over alle facetten van de samenleving. Lees hieronder zijn alarmerende blog.

In Australië nam de Victorian Legislative Assembly een nieuwe stap in hun strijd tegen geloofsinstituten door een nieuwe gelijkheidswet aan te nemen. De wet gaat nu door naar een soort Eerste Kamer, waar de wet nader wordt bekeken.

In essentie probeert deze wet de religieuze uitzonderingen van gelijke kansen te beperken op het gebied van seksualiteit en de burgerlijke staat. De nieuwe toevoeging aan de wet zorgt ervoor dat christelijke organisaties bestraft kunnen worden als zij op basis van orthodox-christelijke waarden mensen buitensluiten vanwege hun seksuele geaardheid of ongehuwd samenwonen. Bij het aannemen van personeel door kerken wordt hier nog wel een uitzondering voor gemaakt. Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

De nieuwe wetgeving houdt in dat ouders van christelijke scholen in de staat Victoria het recht verliezen om hun kinderen naar scholen te sturen die overeenkomen met hun geloof en die worden vertegenwoordigd door leraren en personeel die dat geloof ook representeren. 

Scholen, kerken en andere christelijke organisatie worden serieus beperkt in het creëren van een omgeving die recht doet aan hun geloof en voldoet aan de verwachtingen van ouders en hun kinderen.

De wet gaat er waarschijnlijk gewoon komen ondanks de oproep van 695 voorgangers die opriepen tot het terugtrekken van de wet. 12.800 mensen stuurden de minister-president een e-mail met dezelfde vraag.

Nadat hij begin dit jaar 'conversietherapie' in de ban deed maakt het Daniel Andrews, premier van deelstaat Victoria, kennelijk weinig uit dat er zoveel geruchten rond hem gaande zijn dat hij alle handel, familiezaken en het geestelijk leven van mensen wil controleren.

Door de desbetreffende Suppression Conversion Practices Prohibition Bill is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht. Ook voor ouders is het nu illegaal om hun eigen kinderen te adviseren niet van geslacht te veranderen als ze dat wel willen.

Door het wetsvoorstel is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht.

Ook een welzijns- en gezondheidswet werd afgelopen week met veel bombarie voorgesteld door de regering van Andrews. Hiermee zou uiteindelijk ongelimiteerde macht bij de premier van Victoria en zijn minister van Volksgezondheid moeten komen te liggen, voor onbepaalde tijd. Zonder enige rechterlijke of parlementaire supervisie.

Daarmee zou de staat het recht hebben om mensen te verwijderen of te verbannen van welke activiteit of samenkomst dan ook als ze dat "in het belang van de publieke volksgezondheid" vinden.

In werkelijkheid kan deze maatregel de minister van Volksgezondheid de mogelijkheid geven om mensen te beperken vanwege hun politieke ideeën wanneer hij denkt dat dit noodzakelijk is voor het beschermen van de volksgezondheid. 

Het enige wat de premier hoeft te doen om dit voor elkaar te krijgen is er een 'pandemie uitspraak' van te maken. Daar is geen toestemming van het parlement voor nodig. De regels zouden ook al in kunnen gaan als er enige sprake is van een potentiële dreiging van een pandemie.

De regering van Andrews is eropuit om alle facetten van dit leven te controleren.

In een open brief van 25 vooraanstaande kwaliteitscontroleurs in Victoria wordt bezwaar gemaakt tegen deze mogelijkheid. "Als de wet wordt aangenomen dan kan de Victoriaanse regering ongehinderd de staat regeren, zonder parlementaire supervisie en zonder toezicht van de rechterlijke macht", stond er in de brief.

Gelukkig is deze coronagerelateerde wet op het laatste moment een halt toe geroepen door het Australische Hogerhuis, de wet wordt nu vertraagd.

Maar niemand zou verbaasd moeten zijn door deze laatste poging van Andrews, zeker gezien het feit dat Melbourne veel langer in lockdown ging dan andere steden in de wereld. Een volledige vaccinatie is vereist voor bijna elk denkbaar werk buitenshuis. 

Als je je bedenkt dat de premier een wet heeft ontworpen die hem bijna ongelimiteerde macht geeft; zijn inwoners heeft onderworpen aan de strengste en langste lockdown; en bereid is om ongevaccineerden definitief buiten de maatschappij te zetten, dan is er geen twijfel meer over mogelijk dat de regering van Andrews eropuit is om alle facetten van dit leven te controleren.

Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat. Waar rook is, is vuur. Daniel Andrews is een tiran in de maak en is gezien zijn nieuwe wetten richting christenen bezig om het christelijk geloof in zijn land naar zijn hand te zetten. Dit is iets waar christenen tegen moet strijden in gebed.

Ben Kruzins is pastor van de Hub Baptist Church in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Bovenstaand artikel verscheen eerder deze week op de site van Christian Today.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Stichting Heart2Heart
Nieuws

Stichting Heart2Heart organiseert conferentie over ‘singles en intimiteit’

Op 1 en 2 maart 2024 organiseert stichting Heart2Heart in Amersfoort haar vierde single conferentie. Dit keer over een kwetsbaar en gewaagd thema: singles en intimiteit. Intimiteit is een heel breed onderwerp. Intimiteit in relatie met God, familie e

Damesensemble Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Jaco van Houselt zingen op prachtige wijze Psalm 38

'Want, o trouw en eeuwig Wezen. In mijn vrezen staat mijn hoop op U alleen. Gij, mijn God, zult in ellenden bijstand zenden, en verhoren mijn gebeên.' Deze rijke woorden zijn afkomstig uit het vijftiende vers van Psalm 38. Damesensemble Yerusha verto

Ds. C. Harinck
Video

Ds. Harinck over onverdiende genade van God voor zondaren: "Dat is het echte evangelie"

"Een ieder die gelooft zal door Deze vergeving van zonden ontvangen. Dat is het echte evangelie: de verkondiging van een onverdiende vrije vergeving van zonden voor de schuldige mens die in Christus gelooft". Aan het woord is ds. C. Harinck. De emeri

Israëlische vlag
Nieuws

Christelijke leiders roepen op tot drie dagen gebed en vasten voor Israël

Christelijke leiders en Messiasbelijdende Joden uit Israël hebben deze week opgeroepen tot een drie dagen durend gebed voor de natie. Dat meldt All Israel News. Ook riepen de initiatiefnemers hun Israëlische landgenoten op om te vasten en berouw te t

Trump
Nieuws

Trump zweert voor christenen te vechten: "Loyaliteit ligt bij onze Schepper"

Tijdens een bijeenkomst van christelijke media in de Verenigde Staten heeft voormalig president Donald Trump gezegd dat het grootste gevaar voor het christendom vanuit radicaal-linkse hoek komt. Hij noemde zichzelf een “zeer overtuigd christen” en be

Willem Ouweneel
Video

Videoboodschap Willem Ouweneel: Hoe om te gaan met LHBTI'ers in de kerk?

'In veel kerken sluipt de LHBTI-ideologie binnen. Door sommige kerken wordt dit omarmd. Dit zijn angstige ontwikkelingen.' Wat moeten we hiermee? Die vraag staat centraal in onderstaande video van 'Groeiend Geloof'. Prof. dr. Willem Ouweneel geeft ui

11 zendelingen komen om het leven bij tragisch busongeluk in Tanzania
Nieuws

11 zendelingen overleden bij tragisch verkeersongeval in Tanzania

Bij een tragisch verkeersongeval in Tanzania zijn zaterdag 11 zendelingen om het leven gekomen. Dat meldt The Christian Post. De omgekomen zendelingen behoorden tot de zendingsorganisatie Youth With A Mission (YWAM). Het incident, waarbij meerdere vo

ds. B. Jongeneel
Nieuws

Hervormd Huizen hoopt op komst ds. B. Jongeneel

De hervormde gemeente (PKN) in Huizen heeft een beroep uitgebracht op ds. B. Jongeneel. De predikant uit Lunteren kan in de Oude Kerk aan de slag als opvolger van de naar Rijssen verhuisde ds. P. M. van 't Hof. De protestantse gemeente (PKN) in Gouda

Meerartikelen

NGK logo
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller twijfelt: 'Moet ik wel of niet de NGK verlaten?'

'De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) is gefuseerd en is nu de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) geworden. Ik heb nog steeds enorme twijfel of ik de gemeente moet verlaten of niet. Ik wil mijn ouders blijven respecteren en hen blijven eren,

Steven Paas en Jan Hoek
God

Tegengestelde Israëlvisies blootgelegd in tweegesprek

Het oorlogsgeweld in Israël en Gaza en de publieke opinies erover hebben velen, ook christenen, in verwarring gebracht of gepolariseerd in vaak tegengestelde Israëlvisies. Voor wie of wat moet worden gekozen? Prof. dr. Jan Hoek en dr. Steven Paas (h)

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Daniël Huisman op Curaçao

In de zending kan iedereen zijn talent inzetten. Zo is Daniël Huisman, opgegroeid op Curaçao, een zendeling die zich al decennia lang inzet op het gebied van techniek. Daniël vertelt hoe hij op een bijzondere manier ervoer dat God hem riep om de zend

Dirk en Netty Toes
Interview

God riep Dirk en Netty naar Groningen: "We zijn geen avonturiers"

Vier jaar geleden besloten Dirk en Netty Toes naar de provincie Groningen te verhuizen om daar een plaatselijke kerk te ondersteunen. Nu zijn zij actief bij pioniersplek ‘De Verbinding’ in Sebaldeburen. ‘Nu in de dorpsmoestuin: spinazie (zelf snijden

Chris Verhagen
Video

Kunnen wedergeboren christenen hun redding verliezen? Chris Verhagen antwoordt

Een van de sterkste argumenten van arminianen tegen gereformeerde theologie berust op hun interpretatie van Hebreeën 6:4-6. Daar lijkt de auteur van de brief aan te geven dat ware wedergeboren gelovigen alsnog verloren kunnen gaan. Bij nadere beschou

Jerke Setz
Nieuws

ChristenUnie-jongeren kiezen Jerke Setz als nieuwe voorzitter

Het bestuur van PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, is weer compleet. Afgelopen zaterdag stemden de leden unaniem voor de benoeming van Jerke Setz als voorzitter en Dieke Scheurwater als secretaris. Onder leiding van dit nieuwe bestuur z

burkina faso
Nieuws

Aanslag tijdens kerkdienst in Burkina Faso: Minstens 15 doden

Bij een terroristische aanval op een kerk in Burkina Faso zijn zondag zeker vijftien christenen om het leven gekomen. De katholieke kerk werd aangevallen tijdens een eredienst. Lokale bronnen stellen dat islamitische militanten verantwoordelijk zijn

Ontmoetingsdag Stichting IRS
Nieuws

Ontmoetingsdag Stichting IRS: 'Het Evangelie voor Polen'

'Het Evangelie voor Polen'. Dat is het thema van de Ontmoetingsdag van Stichting In de Rechte Straat (IRS) op D.V. zaterdag 23 maart 2024 in Gorinchem. Op de Ontmoetingsdag vertellen verschillende mensen hoe zij onze Poolse medemensen, dichtbij en ve

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

Jezus’ levensbeker werd gevuld met de zonden van de hele wereld

Er ontstond een kloof tussen Vader en Zoon. Die kloof was er al tussen God en mensen. Want zonde brengt scheiding tussen God en mensen: Het probleem is echter dat uw zonden u gescheiden houden van God. Vanwege de zonde heeft Hij zijn gezicht van u af

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol