Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?

Dagelijks leven25 november 2021 Ben Kruzins
Australië

"Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat." Ben Kruzins is voorganger van een baptistengemeente in Nieuw-Zuid-Wales, Australië. Hij ziet in premier Andrews van de deelstaat Victoria "een tiran in de maak" die controle wil verkrijgen over alle facetten van de samenleving. Lees hieronder zijn alarmerende blog.

In Australië nam de Victorian Legislative Assembly een nieuwe stap in hun strijd tegen geloofsinstituten door een nieuwe gelijkheidswet aan te nemen. De wet gaat nu door naar een soort Eerste Kamer, waar de wet nader wordt bekeken.

In essentie probeert deze wet de religieuze uitzonderingen van gelijke kansen te beperken op het gebied van seksualiteit en de burgerlijke staat. De nieuwe toevoeging aan de wet zorgt ervoor dat christelijke organisaties bestraft kunnen worden als zij op basis van orthodox-christelijke waarden mensen buitensluiten vanwege hun seksuele geaardheid of ongehuwd samenwonen. Bij het aannemen van personeel door kerken wordt hier nog wel een uitzondering voor gemaakt. Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

De nieuwe wetgeving houdt in dat ouders van christelijke scholen in de staat Victoria het recht verliezen om hun kinderen naar scholen te sturen die overeenkomen met hun geloof en die worden vertegenwoordigd door leraren en personeel die dat geloof ook representeren. 

Scholen, kerken en andere christelijke organisatie worden serieus beperkt in het creëren van een omgeving die recht doet aan hun geloof en voldoet aan de verwachtingen van ouders en hun kinderen.

De wet gaat er waarschijnlijk gewoon komen ondanks de oproep van 695 voorgangers die opriepen tot het terugtrekken van de wet. 12.800 mensen stuurden de minister-president een e-mail met dezelfde vraag.

Nadat hij begin dit jaar 'conversietherapie' in de ban deed maakt het Daniel Andrews, premier van deelstaat Victoria, kennelijk weinig uit dat er zoveel geruchten rond hem gaande zijn dat hij alle handel, familiezaken en het geestelijk leven van mensen wil controleren.

Door de desbetreffende Suppression Conversion Practices Prohibition Bill is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht. Ook voor ouders is het nu illegaal om hun eigen kinderen te adviseren niet van geslacht te veranderen als ze dat wel willen.

Door het wetsvoorstel is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht.

Ook een welzijns- en gezondheidswet werd afgelopen week met veel bombarie voorgesteld door de regering van Andrews. Hiermee zou uiteindelijk ongelimiteerde macht bij de premier van Victoria en zijn minister van Volksgezondheid moeten komen te liggen, voor onbepaalde tijd. Zonder enige rechterlijke of parlementaire supervisie.

Daarmee zou de staat het recht hebben om mensen te verwijderen of te verbannen van welke activiteit of samenkomst dan ook als ze dat "in het belang van de publieke volksgezondheid" vinden.

In werkelijkheid kan deze maatregel de minister van Volksgezondheid de mogelijkheid geven om mensen te beperken vanwege hun politieke ideeën wanneer hij denkt dat dit noodzakelijk is voor het beschermen van de volksgezondheid. 

Het enige wat de premier hoeft te doen om dit voor elkaar te krijgen is er een 'pandemie uitspraak' van te maken. Daar is geen toestemming van het parlement voor nodig. De regels zouden ook al in kunnen gaan als er enige sprake is van een potentiële dreiging van een pandemie.

De regering van Andrews is eropuit om alle facetten van dit leven te controleren.

In een open brief van 25 vooraanstaande kwaliteitscontroleurs in Victoria wordt bezwaar gemaakt tegen deze mogelijkheid. "Als de wet wordt aangenomen dan kan de Victoriaanse regering ongehinderd de staat regeren, zonder parlementaire supervisie en zonder toezicht van de rechterlijke macht", stond er in de brief.

Gelukkig is deze coronagerelateerde wet op het laatste moment een halt toe geroepen door het Australische Hogerhuis, de wet wordt nu vertraagd.

Maar niemand zou verbaasd moeten zijn door deze laatste poging van Andrews, zeker gezien het feit dat Melbourne veel langer in lockdown ging dan andere steden in de wereld. Een volledige vaccinatie is vereist voor bijna elk denkbaar werk buitenshuis. 

Als je je bedenkt dat de premier een wet heeft ontworpen die hem bijna ongelimiteerde macht geeft; zijn inwoners heeft onderworpen aan de strengste en langste lockdown; en bereid is om ongevaccineerden definitief buiten de maatschappij te zetten, dan is er geen twijfel meer over mogelijk dat de regering van Andrews eropuit is om alle facetten van dit leven te controleren.

Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat. Waar rook is, is vuur. Daniel Andrews is een tiran in de maak en is gezien zijn nieuwe wetten richting christenen bezig om het christelijk geloof in zijn land naar zijn hand te zetten. Dit is iets waar christenen tegen moet strijden in gebed.

Ben Kruzins is pastor van de Hub Baptist Church in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Bovenstaand artikel verscheen eerder deze week op de site van Christian Today.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg