cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hugo de Jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Kees van der Staaij confronteert Hugo de Jonge: "Heb respect voor ieders vaccinatiekeuze"

"Wat is vrijheid uiteindelijk waard als je zegt: je hebt vrijheid, maar je moet wel doen wat wij willen? Heb respect voor ieders vaccinatiekeuze!", stelde SGP-voorman Kees van der Staaij donderdag in debat met demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over diens uitspraken over ongevaccineerden die op de intensive care belanden. Dit debat vond plaats tijdens de tweede termijn van de behandeling van de VWS-begroting.

Van der Staaij vreest dat de 'coronaminister' "onbedoeld meewerkt aan polarisatie". "Als we terechtkomen in een sfeer van 'u houdt een bed bezet' gaan we schuldige aanwijzen in plaats van met elkaar wat ons te doen staat. Ik snap de oprechte zorg van minister De Jonge vanwege het oplaaiende virus. Daar doe ik niets aan af. Maar is dit nu echt de goede manier? Zijn mensen nu sterk geprikkeld in plaats van geprikt als gevolg  van deze discussie?", vraagt de SGP-leider zich af.

"Ik hoop dat mensen geprikkeld zijn, zodat mensen (niet-gevaccineerden, red.) zich realiseren dat ze dit niet kunnen veroorloven. Solidariteit vraagt van iedereen z'n bijdrage. Waar het uiteindelijk omgaat is dat we de zorg toegankelijk houden voor iedereen. Als we dan niet doen, neemt de polarisatie alleen maar sterker toe. Dan moeten we uitleggen dat er opnieuw operaties worden uitgesteld omdat het niet mogelijk is om een bed vrij te houden voor mensen ook een bed nodig hebben. Het is niet zo dat alleen coronapatiënten recht hebben op een ziekenhuisbed. Daarom moet de vaccinatiegraad omhoog."

"Is het niet juist de taak van een minister om deze mensen te respecteren in hun keuze in plaats van ze weg te zetten?"

Van der Staaij: "Het is prima om te benoemen dat vaccinatie een positieve bijdrage levert. In plaats daarvan ontstaat nu de discussie wie de schuld moet krijgen als iemand in het ziekenhuis beland en dat vind ik jammer. Dat werkt contraproductief. Zou de minister niet veel meer respect moeten opbrengen voor mensen die weloverwogen keuzes maken? Hoort dat ook niet bij het grondrecht van de lichamelijke integriteit? Is het niet juist de taak van een minister om deze mensen te respecteren in hun keuze in plaats van ze weg te zetten?"

De Jonge wijst op het feit dat er in Nederland geen sprake is van een vaccinatieplicht. "Maar de vrijheid om je niet te laten vaccineren kan nooit vrijblijvendheid zijn. De minister van Volksgezondheid moet wijzen op de implicaties daarvan. Vier op de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis zijn niet gevaccineerd." Van der Staaij: "Ik teken voor een appel op ieders verantwoordelijkheid, maar wel met de ruimte om ieders eigen keuze te respecteren. Wat is vrijheid waard als wordt gesteld: 'U hebt de vrijheid, maar doe wat wij willen.'"

Bekijk het volledige debat:

Het kabinet bespreekt vrijdag in het Catshuis wat er gedaan moet worden aan de oplopende coronacijfers. Bronnen melden dat het kabinet openstaat voor een breed scala aan stappen. Zo wil De Jonge niet uitsluiten dat er maatregelen komen die alleen gericht zijn op ongevaccineerden. Een definitief besluit over de maatregelen wordt genomen tijdens een apart overleg dat voor dinsdag op de agenda staat. De plannen worden bekendgemaakt op een nieuwe coronapersconferentie, dinsdagavond. 


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Klopt het wel dat 4 op de 5 coronapatienten ongevaccineerd is?????