cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2021 door Redactie

Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast

’Die haat en vervolging zit enorm diep en christenen zijn zeer getraind in het onderdrukken van mensen.’ Met deze opmerking ging politicoloog André Krouwel vorige week op Twitter als een olifant door de porseleinkast. In de CIP Podcast wordt verteld dat de universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een interviewverzoek van CIP.nl op een bijzondere manier afwimpelde.

Het kwam voor veel mensen als een verrassing: D66-leider Sigrid Kaag stelde tijdens een partijbijeenkomst een concessie te willen doen en de vastgelopen onderhandelingen te willen doorbreken. Krouwel begreep niet dat Kaag de deur weer open zet voor de CU: ’Ik ben het kwijt! De ChristenUnie was toch partij ’non grata’ bij D66 omdat ze anti-homoverklaringen op christelijke scholen toelaten? Maar nu het totaal mis gaat op rechts mogen ze weer aanschuiven!’

Als theoloog Stefan Paas vervolgens naar een bron vraagt, reageert Krouwel met een opvallend verwijt: ’Denk niet dat een dergelijke diepe haat voor LGBTIQ ineens weg is omdat ze gesnapt zijn. Die haat en vervolging zit enorm diep en christenen zijn zeer getraind in het onderdrukken van mensen.’ Veel christenen reageren verontwaardigd op deze stellingname. Niet alleen orthodoxe christenen reageerden geprikkeld, maar ook christenen uit progressievere kringen.

CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper zegt in de podcast: "Omdat we zo benieuwd zijn naar de haat uit christelijke hoek, die Krouwel kennelijk heeft ondervonden, wilden we hem graag interviewen. Onze freelancer Hendrina de Graaf verstuurde een interviewverzoek. Meneer Krouwel stelde dat het 'een laffe actie' zou zijn dat de CIP-redactie hem niet rechtstreeks benaderde. Per e-mail heb ik hem vervolgens zelf een interviewverzoek gestuurd, met het verzoek om te onderbouwen wat er niet zou koppen aan ons nieuwsbericht. Krouwel liet niet meer van zich horen."

"Ik ben diep teleurgesteld in deze ruimdenkende en hoogopgeleide man, die volwassen mensen onderwijst aan de Vrije Universiteit. Als hij een Talibanstrijder of IS-terrorist zou zijn, had ik zijn opmerkingen nog enigszins kunnen plaatsen. Maar voor zover ik weet heeft Krouwel niet als doel om een seculier kalifaat te stichten en christenen het land uit te zetten. Denk aan al die 'gewone' christenen die aan de VU studeren en goede relaties met de lhbti'ers onderhouden. Zijn zij getraind in het onderdrukken van mensen? Wat een onzin!", aldus Schipper.

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 32:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Hij blijft beschuldigen zonder te onderbouwen. En zoals dit artikel al aangeeft: omdat hij hoogopgeleid is, een hoogleraar is, en aan een bekende universiteit verbonden is, en dat hij ook nog als deskundige wordt beschouwd, kan zijn gedrag helaas als acceptabel worden gezien door de mensen die hem als adviseur en expert zien.