cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2021 door Jeffrey Schipper

'Profeet' T. B. Joshua: een geloofsheld of een vreemde snuiter? - CIP Podcast

"T. B. Joshua was een omstreden 'profeet' met zijn bizarre wonderverhalen. Maar hij heeft ook mooie dingen gedaan in Gods koninkrijk. Het leverde hem zelfs een bedankbrief van de Verenigde Naties op", maakt CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper duidelijk in de CIP Podcast.

Schipper: "In de loop der jaren werden tientallen bizarre wonderverhalen verspreid, die zijn bediening er bepaald niet geloofwaardig op maakte. Christenen kregen in 2012 de gelegenheid om in Eindhoven een 'gebedssticker, genaamd Anointing Sticker, in ontvangst te nemen. Met behulp van deze sticker zouden tientallen mensen zijn genezen in Jezus' naam. Op de achterkant staan onder meer gebedsteksten waardoor mensen genezing zouden ontvangen.

In zijn column schreef prof. dr. Willem Ouweneel dat Joshua naar verluidt vele grote gebeurtenissen heeft voorspeld: de ramp met de MH370, aanvallen van ISIS en Al Qaeda, de bomaanvallen in Boston (2013) en Brussel (2016). Ook profeteerde hij dat Hillary Clinton in 2016 de presidentsverkiezing in Amerika zou winnen. Inderdaad won zij het grootste aantal stemmen, maar door het bizarre Amerikaanse kiesstelsel won Trump het presidentschap. Dat had hij niet ‘gezien’…

We doen Joshua tekort als we niet naar zijn goede werken zouden verwijzen. Hij stond bekend om zijn humanitaire acties. Hij besteedde veel geld aan onderwijs, gezondheidszorg en rehabilitatieprogramma's voor voormalige militanten en voormalig sekswerkers. In arme Afrikaanse gebieden zorgde Joshua voor elektriciteit en in de nasleep van talloze natuurrampen stelde Joshua honderdduizenden dollars beschikbaar. Als erkenning voor zijn humanitaire activiteiten ontving hij in 2008 een nationale onderscheiding van de Nigeriaanse regering en ontving hij een bedankbrief van de Verenigde Naties.

God zal Joshua op een bijzondere manier hebben gebruikt om het goede nieuws van Jezus zichtbaar te maken op deze wereld. Zoals je bij veel mensen ziet die op een voetstuk staan door mensenverering, is doorgeslagen in zijn bediening. Laten we vooral zijn sterke én zwakke punten benoemen en hem niet eren als een soort messias of framen als een duivelskind", aldus Schipper.

Beluister het fragment vanaf minuut 5:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Lees ook: Wat kunnen christenen leren van de bediening van ‘profeet’ T. B. Joshua? en Profeet T. B. Joshua: de meest merkwaardige man die ik ooit heb ontmoet.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Volgens mij zijn alle christenen vreemde snuiters, een zooitje ongeregeld, maar wel een heel mooi UNIEK zooitje ongeregeld, n.l. die door de Heer zijn samen gebracht èn de Heer ook nodig hebben, omdat ze het nu eenmaal zelf niet kunnen... mooier kun je het niet krijgen, vlgs mij. Laten we maar heel erg dankbaar zijn voor elkaar en natuurlijk in eerste instantie voor onze Heer en Heiland, Die voor zondaren Zijn leven gaf.

Dank U Heer en help ons U lief te hebben bovenal en elkaar lief te hebben, zoals door U geboden! Dank U voor elkaar!