cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Wordt het tijd dat de PKN excuses aanbiedt aan de Palestijnen? - CIP Podcast

"Ik vind de oproep van de vijf PKN-predikanten heel raar", stelt voormalig ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. Het vijftal roept de PKN op om excuses te maken aan de Palestijnen omdat 'de kerk het te weinig heeft opgenomen voor wie lijden onder de staat Israël'. Hun oproep komt ter sprake in de CIP Podcast.

Bruins: "Wat ik merk in dit conflict is dat mensen die hangen aan de Israëlische kant van het conflict vinden dat die kant onderbelicht wordt. En mensen die hangen aan de Palestijnse kant beweren dat die kant wordt ondergesneeuwd. Het hangt dus heel erg af van de gekleurde bril die je zelf op hebt. En in een geestelijk conflict heeft iedereen een gekleurde bril op. Zo kijken deze vijf dominees ook door hun eigen bril naar het conflict.

Maar als je wilt dat de kerk excuses aanbiedt aan de Palestijnen om eerder ook excuses is aangeboden aan het Joodse volk, vind ik een brug te ver. Dan vergelijk je het meewerken met de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, het meewerken aan deportaties van Joden, eeuwenlange progroms in Europa en de Holocaust met het feit dat we Arabieren in het Midden-Oosten een betere plek gunnen. Die twee zaken staan niet in verhouding en kun je dan ook niet naast elkaar zetten."

Wat zou hij deze vijf predikanten willen meegeven? "Spreek over mensenrechten en vrede op dat kleine, hete stukje aarde voor alle volken die daar willen wonen. Maar denk niet dat de kerk als instituut excuses verschuldigd is aan Palestijnen."

Beluister het fragment vanaf minuut 19:10

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen