cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. P. van der Kraan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 januari 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn vriend en ik zijn op seksueel gebied te ver gegaan'

"Mijn vriend en ik hebben nu bijna een jaar een goede en fijne relatie. Inmiddels zijn we te ver gegaan op seksueel gebied. Zelf vind ik het heel moeilijk. Het ergste vind ik dan ook dat we niet rein het huwelijk in kunnen gaan, terwijl ik dat wel altijd heb gewild en dat ook zo zou moeten. In de Bijbel lees je genoeg teksten erover en komt het er naar mijn idee op neer dat we moeten trouwen. Wat kunnen we nu het beste doen om hiermee om te gaan (of uit te komen), wat zou u adviseren?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je geeft helder en eerlijk aan welke weg je bent gegaan die tot het inzicht heeft geleid dat jullie in Gods ogen niet goed bezig zijn", maakt ds. P. van der Kraan (foto) duidelijk in zijn antwoord. De hervormde predikant uit Arnemuiden vraagt zich af of haar vriend dezelfde overtuiging heeft. "Ik vraag dat omdat je aangeeft dat je vriend er sterk aan twijfelt of jullie nu al zullen gaan trouwen omdat jullie elkaar nog zo kort kennen. Heeft hij daarmee dan geen rekening gehouden toen jullie op seksueel gebied grenzen overschreden?

Hoe het ook zij, vanuit de Bijbel bezien zijn jullie al getrouwd vanwege de seksuele eenwording. Als je nu uit elkaar en een nieuwe relatie aan zou gaan, is dat volgens de Bijbel overspel. Wat dat betreft zijn jullie al aan elkaar verbonden." Volgens de predikant zijn er nu twee mogelijkheden. "Of jullie trouwen op korte termijn. Jullie beschikken al over woonruimte. Wat vermoedelijk de deur naar al te vrije omgang met elkaar openzette. (...) Kies je voor voortzetting van jullie verkeringstijd, spreek dan met elkaar af (en betrek daar de Heere God bij) dat je zo min mogelijk alleen samen bent. Zoek met elkaar het gezelschap van anderen."

"Welke van de twee mogelijkheden je ook kiest: betrek vooral de Heere God erbij. Tenslotte: als je samen de weg die jullie tot nu toe zijn gegaan oprecht aan de Heere belijdt, mag je hopen op Zijn genade", aldus Van der Kraan.

CIP.nl maakte met Oscar Lohuis een videoserie over seks voor het huwelijk. Lees ook: Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan.


Seksualiteit
- Zelfbevrediging als christen: goed of fout?
- Vrouwen uit refowereld bespreken openlijk hun seksleven
- 3 leugens die christenen geloven over seks
- Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan
- Waarom seks voor het huwelijk geen goed idee is
Meer over Seksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De context van gemeenschap is het huwelijk, waarin één man en één vrouw zich voor hun leven aan elkaar toewijden. Hun liefde tot en hun trouw aan elkaar wordt gesymboliseerd en versterkt door de seksuele gemeenschap. De vragenstelster zegt, dat haar vriend er niet aan toe is om zich aan haar te verbinden omdat zij elkaar nog maar zo kort kennen. Een extra reden om te stoppen met het hebben van seks, hoe prettig het ook is. Neem tijd om elkaar beter te leren kennen. Ik zeg niet, dat deze twee daarna hoe dan ook MOETEN trouwen. Fout advies.