cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bart Jan Spruyt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 november 2020 door Jeffrey Schipper

Bart Jan Spruyt: "Ik behoor niet tot groep die Baudet gaat afzeiken" - CIP Podcast

"Ik ken Baudets escapades en frivoliteiten, maar ik sta sympathiek tegenover zijn streven om in het politieke landschap een liberaal-conservatieve beweging op te zetten", zegt conservatief denker en historicus Bart Jan Spruyt in de CIP Podcast, waarin hij onder andere zijn inzet voor de conservatieve beweging en de crisis bij Forum voor Democratie bespreekt.

"Op het moment dat de conservatie beweging in Nederland in de openbaarheid trad, is het overvleugeld door het populisme", zegt Spruyt verwijzend naar Pim Fortuyn en Geert Wilders. "Bij Baudet had ik tot vrij recent de gedachte dat hij FvD zou kunnen uitbouwen tot een voluit liberaal-conservatieve partij. In de zomer van vorig jaar publiceerde hij een Zomermanifest. Toen ik dit las, dacht ik: 'Dit is uitstekend!' Hij vroeg zich af of de vrijheid die we zo graag wilden is het ontaard in een losbandige, verweesde samenleving die we niet bedoeld hebben. Een mooie, conservatieve gedachte."

De historicus waardeert ook Baudets flirts met het cultuurchristendom. "Ik kan me voorstellen dat men geen positief oordeel heeft over mensen die het christelijk geloof opgeven en nog iets van het cultuurchristendom willen overhouden. Maar we hebben het hier over de tegenovergestelde beweging: mensen die in een totaal onchristelijke omgeving zijn opgegroeid en via het cultuurchristendom het belang zijn gaan inzien van gedeelde normen en waarden, ontleend aan een deugdethiek. Als mensen via die weg bij het cultuurchristendom uitkomen, moet je dat positief waarderen.

Ik behoor niet tot de mensen die Baudet afzeiken. We waren geen dikke vrienden en kwamen niet bij elkaar thuis. Ik ken zijn escapades en frivoliteiten, maar zijn streven om in het politieke landschap een liberaal-conservatieve beweging op te zetten die ingaat tegen wat iedereen vanzelfsprekend vindt - wat Fortuyn niet deed en Wilders niet doet - vind ik sympathiek."

Beluister het fragment vanaf minuut 14:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
"Ik behoor niet tot de mensen die Baudet afzeiken."

Ik ook niet. Toch moeten we soms, noodzakelijkerwijs, de vinger op de zere plek durven zetten.