cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2020 door Redactie

Secretaris CIO over nieuwe adviezen: "Er moest nú een interventie komen"

Plotseling was daar de mededeling van minister Ferd Grapperhaus dat de kerken vrijwillig teruggaan naar maximaal dertig personen in de eredienst. Ook wordt er niet meer gezongen. Dat was de uitkomst van overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), zo meldde de minister.

Het zorgde voor heel veel verbazing. Het Reformatorisch Dagblad sprak erover met Daniëlle Woestenberg, secretaris van het CIO. Ze geeft in het gesprek aan dat maatwerk voor kerken nog steeds een optie is. “Dit advies geldt nu voor oktober, maar we hopen zo snel mogelijk op meer maatwerk. Om vrijheid te kunnen borgen, zijn er afspraken nodig. Heldere criteria, bijvoorbeeld over welke invloed samenzang heeft op de anderhalvemeterregel. We werken heel hard aan zulke criteria, maar dat kost wel tijd. En die hadden we op dit moment niet, gezien de besmettingscijfers die in lijn liggen met maart. Er moest nú een interventie komen.”

Vrijdag vindt er opnieuw een gesprek plaats tussen (vertegenwoordigers van) kerken en minister Grapperhaus. Of de hoop uitkomt dat er dan alsnog maatwerk voor kerken mogelijk zal worden, wil Woestenberg niet zeggen. “We doen ons uiterste best. Dat is alles wat ik er nu over kan zeggen. Ik hoop dat die ruimte er zo spoedig mogelijk kan komen, maar dat heeft tijd nodig. Die tijd krijgen we hopelijk door nu gezamenlijk even pas op de plaats te maken.”

Volgens Woestenberg is het te kort door de bocht om te stellen dat er weinig draagvlak is voor de nieuwe adviezen. CIP.nl sprak over dat draagvlak met elf verschillende predikanten. Hoe kijken zij naar de nieuwe adviezen? Gaat hun kerkelijke gemeente erin mee? Lees dit uitgebreide artikel hier.

Lees het hele interview met Daniëlle Woestenberg in het Reformatorisch Dagblad.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen