cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerkdienst in coronatijd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

PKN steunt kerkbesluit Grapperhaus: "Beeldvorming belangrijker dan eigen belang"

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stelt dat "de volksgezondheid en de beeldvorming rond kerken belangrijker zijn dan ons eigen belang". Mede daarom ondersteunt de kerk het besluit van minister Grapperhaus (Justitie) om maximaal dertig kerkgangers toe te laten tijdens diensten.

De afgelopen dagen heeft Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie, samen met andere vertegenwoordigers van kerkgenootschappen, intensief overlegd met minister Grapperhaus. De Groot: “Het is verschrikkelijk jammer dat de ruimte die er was om kerkdiensten te houden weer wordt beperkt. Het stijgende aantal besmettingen speelt hierin mee, maar helaas ook de beeldvorming die afgelopen dagen rond de kerk is ontstaan.”

Sommige christenen verwijten dat de Protestantse Kerk zich. te weinig verzet tegen de richtlijnen vanuit de overheid. “Ik snap deze weerstand goed", stelt De Groot. "Ik hoop dat mensen er op vertrouwen dat wij er alles aan doen om de belangen van onze gemeenten onder de aandacht te brengen, maar dat soms het algemene belang - de volksgezondheid en de beeldvorming rond kerken - belangrijker is dan ons eigen belang.” 

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode, realiseert zich goed dat dit een teleurstellende boodschap voor gemeenten is: “We wensen kerkenraden wijsheid in de afwegingen die zij moeten maken op basis van deze nieuwe situatie. En we vertrouwen erop dat gemeenten ook nu weer wegen vinden om het kerk-zijn gestalte te geven en te volharden in geloof, hoop en liefde.”

Lees hier meer op de site van de PKN.

Vorige week raadde de PKN gemeentezang af naar aanleiding van de verscherpte coronamaatregelen van het kabinet.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Diep triest PKN