cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
rene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2020 door Redactie

PKN staat open voor fusie met NGK en GKv

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) fuseerde in het begin van deze eeuw al tot het grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland. Als het aan scriba René de Reuver ligt, blijft het daar echter niet bij. Hij zet de deur voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) wagenwijd open.

In een interview in Zondag, een bijlage van het Nederlands Dagblad, stelt hij dat het niet nodig is om gescheiden van elkaar om te blijven trekken. Volgens De Reuver zijn de verschillen namelijk enorm klein. Hij geeft desgevraagd dan ook aan dat het niet aan de PKN zal liggen en dat de twee kerken zich prima aan kunnen sluiten bij de PKN.

Of het er op korte termijn ook daadwerkelijk van komt, is echter nog maar de vraag. De GKv en NGK besloten namelijk recent om samen te gaan fuseren en daar gaat op dit moment logischerwijs alle aandacht naartoe. Het is de bedoeling dat de twee kerken in 2023 samen zullen smelten tot één kerk. De Reuver zegt te begrijpen dat alle aandacht hier op dit moment naar toe gaat en benadrukt geen druk te willen uitoefenen.

Overigens wordt er in veel plaatsen al intensief samengewerkt tussen deze kerken. Bovendien is er sinds enkele jaren een overeenkomst waardoor er kanselruil plaats kan vinden tussen de PKN en de NGK. Ook met de GKv is de PKN daarover in overleg.


Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Uit een evangelische gemeente gezet
Meer over Eenheid »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen